Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Knepen som höjer din pension

Är du orolig för att få en låg pension? Det finns några enkla knep för att höja den. Dan Adolphson, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF, ger sina bästa tips för en säkrare pensionärsekonomi.
Publicerad
Colourbox
Colourbox

Bland AMF:s sparare tar så många som en av fyra ut sin tjänstepension innan de fyller 65 år, sex av tio börjar ta ut pension samma månad som de fyller 65 år.

– Vi ser att det här ökar, allt fler börjar nalla på pensionen tidigare. Fascinerande få väljer att jobba några månader extra efter pensionsdagen, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, som i dag presenterade sin årliga pensionsrapport.

Visst kan det vara lockande att efter ett långt och kanske slitsamt yrkesliv få en lång obruten fritid. Men det finns också negativa aspekter av att ta ut pension tidigt. Till exempel om man skulle ångra sig och vilja börja jobba igen. En tidig pension påverkar exempelvis rätten till a-kassa och inkomstförsäkring.

– Trots att vi lever allt längre så tänker många människor att de inte ska göra det. Många vill göra kort uttag av tjänstepension. Det är en uppåtgående trend, säger han.

Medellivslängden var år 2015 84,1 år för kvinnor och 80,3 för män. Pensionspengarna ska med andra ord räcka länge för många av oss.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

Misströsta inte, det finns ett par enkla knep för att höja månadsutbetalningen. Ett är att ta bort återbetalningsskyddet, det vill säga den summa som make/maka/sambo, registrerad partner eller andra hand barn får om man dör. Den allra största effekten av att ta bort återbetalningsskyddet är när man redan är pensionär.  

– Den som saknar närstående bör definitivt välja bort återbetalningsskyddet. För en 65-åring med tjänstepension som betalas livet ut handlar det om en successiv höjning av pensionen. Den kan göra stor skillnad med upp till 10-20 procents höjning av tjänstepensionen över tid, säger Dan Adolphson.

Annars fördelas arvsvinsten, det vill säga de pengar som är kvar i en försäkring, mellan andra sparare som inte har återbetalningsskydd. Har man vuxna barn med egen ekonomi är det kanske inte heller lika viktigt att behålla återbetalningsskyddet. Familjesituationen avgör behovet.

– Det finns en annan möjlighet att plussa på sin egen ekonomi när man rundar av sitt yrkesliv. Från det år man fyller 66 år är skatten lägre både på arbete och tjänstepension, säger han.

Då blir det skattelättnader på lönen, på grund av jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Störst är skattelättnaderna de på låga inkomster. Höjt grundavdrag gör också att skatten blir lägre även på tjänstepensionen från samma ålder.

Läs mer: Därför ska du öppna det orange kuvertet

Ett tredje sätt att, om inte höja, så åtminstone bevaka sin pension är att inte enbart hålla koll på det orange kuvertet från Min pension eller göra en pensionsprognos på minpenson.se. Det anger bara bruttopensionen. Därför är det bra att också gå in på Skatteverkets räknesnurra där man skriver in födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår.

– Det borde vara ett större intresse att jobba lite längre, säger Dan Adolphson.

Text: Cajsa Högberg
cajsa.hogberg@kollega.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.