Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Barnbarn påverkar pensionsåldern

Ju fler barnbarn du har och ju äldre de är desto större är chansen att du går i pension tidigt, visar en ny studie från Stockholms universitet. Däremot är det ingen skillnad om du är morfar, mormor, farfar eller farmor.
Johanna Rovira Publicerad

Har ditt yngsta barnbarn börjat skolan är chansen stor att du går i pension tidigare än dina kollegor med yngre barnbarn eller inga alls. Det visar en avhandling i sociologisk demografi som baseras på registerdata över alla personer i Sverige som firat sin 58-årsdag någon gång mellan 1993 och 2012.

Studien visar att det alltså inte är enbart den egna åldern som påverkar när man lägger portföljen på hyllan, utan också hur gamla barnbarnen är.

Fler barnbarn, och fler barnbarnskullar (alltså barnbarn från olika barn), leder oftare till tidigare pension, konstaterar Linda Kridahl, forskare i demografi vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet, som ligger bakom avhandlingen.

– Det krävs mer forskning för att ta reda på exakt varför det är så, men det skulle kunna bero på att ju fler barnbarn man har, och ju fler kullar, desto mer måste man dela på sin tid för att det ska bli rättvist. Lördagar och söndagar räcker kanske inte till, säger Linda Kridahl.

Det finns dock inget i hennes forskning som tyder på att det påverkar pensionsåldern om man är farfar, farmor, mormor eller morfar, vilket kan bero på att Sverige är relativt jämställt och att såväl mödrar som fäder engagerar sig i barnen.

– Sverige har engagerade far- och morföräldrar som prioriterar sina barnbarn framför jobbet, säger Linda Kridahl.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.