Hoppa till huvudinnehåll
Pension

AMF: Kvalitetsstämpla företag med kollektivavtal

Kvalitetsmärk företag som har kollektivavtal. Det föreslår AMF i årets pensionsrapport som en av flera åtgärder för att reformera pensionsområdet.
Johanna Rovira Publicerad
AMF
Så här tänker sig AMF att en kvalitetsstämpel för arbetsplatser med kollektivavtal skulle kunna se ut. AMF

Dagens pensionssystem är både ojämlikt och orättvist på vissa områden, enligt pensionsbolaget AMF, som presenterade sin nya pensionsrapport på tisdagen. Även om lika många kvinnor som män har tjänstepension, så är hälften av alla kvinnliga pensionärer i dag beroende av garantipension i någon form.

Kvinnor tjänar fortfarande lägre och jobbar i större utsträckning deltid. De tar också ut 75 procent av alla föräldrapenningdagar och vabbar oftare vilket får följder för pensionen både direkt och indirekt.

- Det här är ett stort nederlag, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

- Tanken var ju att kvinnor skulle få en starkare ställning på arbetsmarknaden, men det har inte blivit så.

Det krävs flera reformer för att komma till rätta med problemet. Ett jämnare uttag av föräldradagarna skulle påverka pensionen.  AMF föreslår också att Pensionsmyndigheten borde tipsa alla gifta och registrerade partners om möjligheten att överföra sin premiepensionsrätt.

- I dag är det en försvinnande liten del som för över sin premiepension till sin partner. Sambos borde också omfattas och överföringen borde ske utan att beloppet minskas, som det gör i dag, säger Dan Adolphson.

På AMF:s önskelista för att reformera pensionssystemet står dessutom kvalitetsstämpel på kollektivavtalade jobb.

- Vi tycker det behövs en egen kvalitetsmärkning för till exempel jobbannonser. Det borde tydligare framgå vilka villkor och skydd som man får genom en anställning som omfattas av kollektivavtal.

Pensionsbolaget vill även se en harmonisering av allmän pension och tjänstepension och trycker på att det är viktigt att kombinera diskussionerna om en höjd pensionsålder med möjlighet att få deltidspension eller flexpension.

- Delpensionen är lite av en tyst revolution som kommit att omfatta 700 000 anställda. Men det finns risker med den - den kan lätt förvandlas till uppmaning om att tidigare pension är möjlig. Därför är det viktigt att kombinera den med en högre pensionsålder, säger Dan Adolphson.

Läs hela rapporten här.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.