Annons
Annons
 • Allt blir bättre av fysisk aktivitet, menar Lhina Segerbo på Icebug. Foto: Jakob Edholm

På Icebug måste alla anställda träna

Publicerad 15 februari 2021, kl 09:47

På Icebug, som tillverkar skor med grepp för utomhusaktiviteter, måste alla träna tre gånger i veckan. Personalansvariga Lhina Segerbo ser bara fördelar.

Varför är det viktigt för dig att få medarbetarna att röra på sig?
– Därför att hållbarhet på alla plan är viktigt för oss – det handlar om våra anställdas hälsa. Träning på jobbet är ett sätt att få livspusslet att fungera. Och det finns få saker som är så viktiga för hjärnan som att du rör på dig. Du mår inte bara bättre av att vara fysiskt aktiv, det påverkar också koncentration, minne, kreativitet och stresstålighet.

Träningen är obligatorisk – är det några sura miner?
– Obligatoriskt är ett ord som kan kännas obekvämt. Men det har inte varit några konstigheter alls. Hade vi sagt att du ska springa tre gånger i veckan hade det kanske blivit problem. Men nu väljer du själv vilken aktivitet du vill ägna dig åt.

Läs mer: Mer träning är inte alltid bättre enligt forskare

– Dessutom löser det problem för många anställda – det blir enklare att hinna med träning som man kanske ändå skulle ha gjort på kvällen.

Vilken motion ägnar ni er åt?
– Allt från promenader till orientering. Vi har också en yoga-sal och ett träningsrum om man vill köra inomhus. Men vi tycker att det finns fördelar med att vistas utomhus året om, särskilt under de perioder det blir mörkt tidigt.

Nu har ni hållit på sedan januari 2020 – har det gett resultat?
– Ja, tydligast är energin man får. Vår medarbetarundersökning visade att många känner en ”go”-energi redan på morgonen för att man vet att man ska träna, och efter träningen tar man med sig ny energi till jobbet. Produktiviteten höjs när folk känner sig gladare och piggare.

Varför gör inte alla företag som ni?
– Alla borde göra det. Men det kräver också att man delar en mental bild av vad rörelse är värd. Vi på Icebug har en fördel – vi vill ju att människor ska kunna komma ut i naturen med bra grepp på fötterna. Vi vill testa våra produkter och vara förebilder för andra.

Kan det bli ytterligare obligatorisk motion framöver?
– Nja, vi tränar ju inte för att bli elitidrottare. Utan vi vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och för att hjärnan ska utvecklas. Forskningen säger att tre gånger i veckan är en bra dos. Men vi gillar att testa nya saker, så vi stänger inga dörrar!

Läs mer: Var går gränsen?

Lhina Segerbo

 • Gör: People & culture manager på Icebug
 • Ålder: 42 år
 • Bakgrund: Utbildad hälsopedagog, uppvuxen i en företagarfamilj och har arbetat inom detaljhandeln sedan tolv års ålder
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  8 av 10 chefer tror på förändrat ledarskap

  Åtta av tio chefer tror att coronapandemin kommer att påverka deras ledarskap i framtiden. Det visar Chef & Karriärs undersökning om hur chefer har mått under det senaste året.

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?

 • Läs även...

  Chef med psykisk ohälsa

  Att visa sina svagheter inför medarbetarna kan stärka ledarskapet. Det menar Linnea Björnstam, chef på Finansförbundet, som tagit sig igenom både utmattning och depressioner – och valt att vara öppen med sin problematik.