Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Var slutar kärnkraftsparentesen?

Alliansen har visat handlingskraft och enighet om energin. Men var det verkligen så bråttom att riva upp förbudet mot ny kärnkraft?
Björn Öijer Publicerad 12 februari 2009, kl 10:41

I ett globalt perspektiv är kärnkraftens andel av energiförsörjningen lika liten som vattenkraftens, knappt sex procent vardera. De dominerande energislagen är fortfarande miljöbovarna olja, kol och naturgas. Men i Sverige används mer kärnkraft per invånare än i något annat land. Och nu har den borgerliga alliansen öppnat för en fortsatt utbyggnad.

Alliansen talar fortfarande om en parentes, en förlängd sådan - utan slutdatum. Restriktionen är att elbolagen själva eller ihop med den elintensiva industrin - utan statliga subventioner - får bekosta max tio nya reaktorer på nuvarande kärnkraftsorter.

Näringsminister Maud Olofsson (c) överlever nog svekdebatten som lär komma inom delar av centerpartiet. Hon har ju fått med sig övriga regeringspartierna på en kraftig utbyggnad av vindkraften, från dagens två terrawattimmar till 30TWh  år 2020. Men hur den satsningen ska gå till sägs det inte så mycket om i Alliansens överenskommelse, annat än ökad användning av elcertifikat och förenklad tillståndsgivning. Om näringslivet fokuserar på ny kärnteknik, vem ska då bygga vindsnurrorna? Knappast ministrarna i lånade overaller.

Det här bekymrar Per Kågeson, ärrad kärnkraftsmotståndare och numera doktor i energi- och miljösystemanalys. I en debattartikel i SvD föreslår han en kompromiss, som möjligen skulle gå att få med sig den politiska oppositionen på. Kraftbolagen skulle bara få investera i nya och effektivare reaktorer om de avvecklar sina gamla och samtidigt satsar på att bygga ut motsvarande kapacitet inom förnyelsebar vindkraft, vågkraft och biobränsleeldade kraftvärmeverk.

Kågeson har här en poäng. Det duger inte att bara deklarera en avsikt - 50 procent förnyelsebar energi till 2020, en procent mer än det mål EU anvisat för Sverige. Det måste också finnas en realistisk plan för genomförandet. Annars kommer kärnkraftens parentestecken att upplösas. Visserligen visar en kartläggning i DN att kraftindustrin redan har planer på 6 000 nya vindsnurror, som tillsammans skulle ge hela 55 TWh per år. Därmed skulle kärnreaktorerna lika gärna kunna skrotas. Planer är dock inte samma sak som verkställighet.

Det är intressant att näringslivets höjdare nu applåderar de svenska målen för förnyelsebar energi och minskningen av koldioxidutsläpp. Förra året när EU-kommissionen och senare Klimatberedningen stakade ut vägen protesterade direktörerna. Det var dumdristigt och politiskt omoget att ställa sådana krav på Sverige som redan gjort så fina insatser för miljön. Ytterligare krav skulle gå ut över jobben. I dag vet vi att det i stället är spekulation och girighet som lett till finansiell kollaps och tiotusentals förlorade jobb bara i vårt land.

Sverige har överskott på el. Var det verkligen så bråttom att riva upp förbudet mot ny kärnkraft? Dum vore väl Alliansen om man inte visade handlingskraft och tog chansen att stärka sin position hos väljare och industrins företrädare. Utmaningen för de rödgröna blir nu ännu större. För att nå en bred enighet i energifrågan tvingas de kompromissa. Eller också samlas de kring ett eget alternativ. Då blir energin i nästa valrörelse vad jobben och utanförskapet var i den förra.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.