Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vad är egentligen sysselsättning?

Fas 3 kallas numera "syssel­sättningsfasen". De som utför någon form av praktik eller arbets­liknande upp­gifter räknas nu in bland de sysselsatta i statistiken. På det sättet kommer regeringen närmare målet "full sysselsättning".
Dag Bremberg Publicerad
Dag Bremberg

I Sverige jämför inte längre de ledande politikerna antalet arbetslösa med antalet arbetande. Regeringens fokus är på antalet sysselsatta, och den siffran har stigit ett par år - i varje fall på det sätt som statistiken presenteras numera.

Men antalet sysselsatta kan öka trots att antalet anställda minskar. Det beror dels på att man räknar in alla egenföretagare men också pensionärer som jobbar vidare på något sätt.

Det räcker med att man i den så kallade Arbetskraftsundersökningen, som görs per telefon, uppger att man jobbat en timme under en vecka för att inkluderas bland de sysselsatta. Det behöver inte ens vara avlönat, utan man kan hjälpa till utan lön i ett jordbruk eller familjeföretag.

Sysselsättningens totalsiffra höjs också när det sker en ökning av antalet personer i praktik, arbetsträning eller olika åtgärdsprogram - som den växande fas 3-gruppen. Även deltidsarbetslösa (drygt 300 000 personer) klassas som sysselsatta om de jobbat en enda timme den senaste veckan.

Om man räknar så här, vilket Statistiska centralbyrån (SCB) numera gör, var antalet sysselsatta i juli 4 905 000. Av dessa saknar i verkligheten
drygt en miljon fast anställning.

Hur många av de sysselsatta som var i fas 3 eller andra
åtgärdsprogram redovisar inte SCB, men enligt Arbets­förmedlingen var dessa 179 000, motsvarande 4 procent av arbets­kraften. De officiellt arbetslösa var 397 000, vilket motsvarar 7,8 procent, enligt SCB. Med i den här statistiken finns över huvud taget inte de som tidigare räknats som "latent arbetssökande", som hemmafruar, studerande och andra som inte i nuläget aktivt söker arbete.

Med en växande befolkning och alltmer arbetskraftsimport blir antalet sysselsatta ett dåligt mått på hur väl en regering lyckas med arbetsmarknadspolitiken. Nu när snart sagt alla svenska politiker talar om "full sysselsättning" är det mer relevant att studera hur stor andel av befolkningen som är sysselsatt (även om det begreppet alltså inte säger hur många som faktiskt arbetar).

I Sverige ökade andelen sysselsatta kraftigt från 1965 till 1990, tack vare utbyggnaden av den offentliga sektorn. Fortfarande är vårt land ett av de ledande i världen, med drygt 65 procent sysselsatta, men Norge ligger stadigt nära 70 procent och Island på 75 procent. I länder som saknar
program för arbetslösa blir den officiella siffran för andelen sysselsatta
lägre.

Dessutom kan det vara värt att notera att Sverige utmärker sig negativt i EU genom att ha störst skillnad i sysselsättning mellan egna medborgare och personer som kommer från länder utanför EU.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.