Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Urban Bäckström hyllar låglönekonkurrens

I går inleddes trepartssamtalen om Lavaldomens effekter på den svenska modellen. Direkt blottades sprickorna mellan facket och arbetsgivarna. Svenskt Näringsliv hymlar inte längre om att gästande utländska företag ska få konkurrera med lägre löner.
Björn Öijer Publicerad

Medan arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och ledarna för de tre fackliga centralorganisationerna värnar om konkurrens på lika villkor gör högste arbetsgivarbasen Urban Bäckström klart att hela poängen med gästspelande tjänsteföretag är att de ska konkurrera med låga löner, antingen som kompensation för sämre produktivitet eller därför att de anställda "är beredda att arbeta på en lägre lön som i hemlandet ändå ger en högre köpkraft".

Bäckström utmanar LO genom att påminna om deras historiska uppbackning av svensk industris strukturomvandling. Textil och konfektion flyttade utomlands liksom byggandet av handelsfartyg. Om vi inte drar oss för att köpa billiga tröjor och datorer tillverkade i Asien bör vi inte heller hindra att billiga byggjobb och andra tjänster erbjuds av lågavlönade gästarbetare på svensk mark. Annars borde LO kräva tullar på importerade varor eller åtminstone "svenska genomsnittslöner i de länder där varorna produceras".

Så argumenterar Svenskt Näringslivs vd. Kunderna ska själva få bestämma vem de vill anlita. Allt annat vore obstruktion mot EG-domstolen som godkänner en hård kärna av minimivillkor men inga kollektivavtalade förbättringar av löner och arbetstider och försäkringar.

Urban Bäckströms lovsång för den fria rörligheten av kapital, varor, tjänster och människor gör att han inte räds central detaljstyrning av minimivillkoren. Men när LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i gårdagens debatt i Ekot talade om en trist återgång till tarifflöner, då blev Bäckström nervös och sa att "varje medarbetare ska belönas efter sin förtjänst". Men det går ju inte ihop med den låglönekonkurrens inom EU som Svenskt Näringsliv nu förespråkar. Lön efter förtjänst kräver att den enskildes yrkeserfarenhet, kompetens och prestationer kan bedömas. En lägsta social skyddsnivå kopplad till minimilöner utesluter en sådan bedömning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.