Kvar från kongressen i oktober var Unionens vision och plattformerna för arbetsmiljö och lönepolitik. Redan till lunch var visionsdokumentet taget, nästan utan debatt. "Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet". Så inleds visionen och därifrån var steget inte långt till arbetsmiljön.
236 ändringsyrkanden fanns att behandla. Hälften av dem bedömdes kunna få majoritet. Så det fanns lite att bita i för de 260 ombuden. Viktigaste frågan var arbetstiden. Men Marina Åman, Stockholm, inledde med att yrka på ett förtydligande av ordet arbetsplats.
- Vad är en arbetsplats i dag? Det kan vara tåget, flyget eller bilen på väg till kund. Det kan vara hos kunden eller hemma i bostaden. Eller till och med ett skrivbord på kontoret. Bredband, mobiltelefon och bärbar dator har förändrat arbetsvillkoren och arbetsmiljöpolitiken måste förändras i takt med detta.
När arbetsplatsen blir alltmer flexibel i tid och rum ökar behovet av trygghet. Samtidigt blir det svårare att säkra skyddet för den anställde i alla dessa olika miljöer. Den plattform som kongressen antog - Må bra på och av arbetet - kritiserar Sverige för att inte längre vara världsledande på arbetsmiljöområdet.
Efter nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och Statens institut för psykosocial medicin har andra länder tagit tätposition, när det gäller forskning.
Efter uppsägningen av SAF-LO-PTK:s centrala arbetsmiljöavtal är det få avtalsområden som har bindande krav för arbetsmiljön. De ramavtal som Europafacket EFS slutit med sina europeiska motparter om distansarbete, stress och våld och hot har inte implementerats på ett tillräckligt bra sätt i svenska kollektivavtal. Här finns en hel del att göra i avtalsrörelsen 2010!
Arbetsmiljö var ämnet också i många av de avtalsmotioner som kongressen skickade vidare till Unionens förbundsråd i juni. Cecilia Alehammar, Göteborg, var här flitig i talarstolen som hon gjorde till en tribun för att rensa upp i djungeln av skiftarbetsformer som tillämpas inom transportsektorn.
Behandlingen av avtalsmotionerna var samtidigt dagens svaga punkt. Att debattera motioner som ändå inte ska avgöras förrän i sommar i ett annat forum känns som demokratiskt dubbelarbete. Särskilt som samma ombud i stort sett befolkar både kongress och förbundsråd. Unionen bör disciplinera sig och vinna i effektivitet utan att brista i demokrati.