Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Tidernas mest fejkade OS?

Kina har slagit den olympiska världen med häpnad. Världsrekord på löpande band. Det naturen inte klarar fixar tekniken. Endast det bästa är gott nog. Men värdnationens bästa har krävt sina offer.
Björn Öijer Publicerad

För att inte vädergudarna skulle sabotera den magnifika och välregisserade invigningen besköt kineserna regnmolnen med artilleriprojektiler laddade med salt. En kemisk reaktion fick molnen att släppa sin väta innan de nådde Peking. 100 millimeter vräkte i stället ner över byar på vischan.

Fyrverkerierna kunde ostört lysa upp natthimlen. För att tv-tittare över hela klotet skulle få samma upplevelse var de tv-sända fyrverkerierna datoranimerade. Arrangörerna litade inte på att filmande helikoptrar skulle kunna återge det som verkligen hände tillräckligt bra.

Vilka tekniska triumfer! Vilken fest!

Fejk av ett helt annat slag var när publiken lurades att tro att lilla söta nästan västerländska tösen Lin Miaoke sjöng så gripande under invigningsceremonin. I verkligheten var det en ännu yngre flicka, sjuåriga Yang Pelui, som stod för sången. Men hon fick inte synas därför att hon inte såg tillräckligt näpen ut, enligt arrangörernas smak. "Vi ville förmedla rätt bild, vi tänkte på vad som var bäst för nationen", förklarade sig Chen Qigang, ansvarig för musiken, när det avslöjades att den lilla skönheten i rampljuset bara mimat.

Endast det bästa är gott nog. Därför hade simmarna utrustats med en ny supersnabb tävlingsdräkt, som likt en slimmad G-overall ska hålla inre och yttre organ på plats i jetfarterna under vattenytan. Ingen tror väl att den dräkten ska äras för Michael Phelps fenomenala insatser. Stackars vår egen Therese Alshammar hade hellre simmat naken i 50-metersfinalen än tvingas uppleva att dräkten trots ultraljudsvetsade sömmar sprack fyra gånger när hon väl lyckats åla sig i korsetten med påkläderskors assistans. Det ledde till en försenad och frustrerad start och kanske missad medalj?

Det eländiga domslutet som fick brottaren Ara Abrahamian att i protest lämna tillbaka sin bronsmedalj ska väl inte skyllas på tekniska brister. Men hur katten kunde ribban halka ner, sedan höjdhopparen Linus Thörnblad flugit över 2,25 i andra försöket och just rest sig från gummimattan? Orsakade hans landning på mattan en vibration som fick höjdhoppsställningen att skaka till? Låg mattan i så fall för nära ställningens ben?

Många bilder har förmedlats och många fler ska förmedlas, innan OS 2008 är över. Vilken som är den rätta bilden kommer nog att bli svårt att definiera. Det är inte givet att värdlandets ambition går hem i alla stugor jorden runt. Kanske är det inte heller önskvärt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.