Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Svenskt uran ger inte lägre elpris

Man kan tro att vi skulle få ett lägre elpris om vi börjar bryta uran i Sverige, i och med att vi då själva har "råvaran" till kärnkraftverken. Men enligt Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet, fungerar det inte så.
Anita Täpp Publicerad

- Själva uranet kostar cirka 1,5 öre per kilowattimme, anrikningen* kostar 1 öre och själva bränsletillverkningen 1 öre. Totalt alltså 3,5 öre per kilowattimme.

-  Men som elkonsumenter får vi ju betala bra mycket mer än så.  Och elpriset har inte ett dugg med kostnaden för uranet att göra. Kärnkraften har ju ett rörligt pris och vilket det priset är bestäms av Noordpool där alla får handla på samma villkor, oavsett var uranet kommer ifrån.

Det är det bolag som bryter uranet som tjänar pengar, påpekar han. Och ju billigare man kan bryta, desto större blir förtjänsten för bolaget.

- Och eftersom det finns en efterfrågan så har ju bolaget ingen anledning att sälja billigare.

Även om staten skulle kunna dra in pengar genom en beskattning av bolagets vinst så är Björn Karlsson mycket skeptisk till att det skulle leda till ett lägre elpris. Liksom han är till att elen skulle bli billigare om ett statligt bolag bröt uranet.

- Jo, jag är misstänksam när det gäller ett statligt ägande i den här situationen. Jag tror att elen kan bli dyrare då. I dag finns ju i alla fall en konkurrens.

Också Naturskyddsföreningen har påtalat att svenskt uran inte blir billigare då det ändå måste köpas till ett världsmarknadspris.

  

*Anrikning är separering av olika ämnen i en blandning, för att öka koncentrationen av det åtråvärda ämnet.
Källa: www.wikipedia.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.