Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Spionlagen är en demokratisk skamfläck

Med knapp marginal röstade riksdagen igenom den så kallade FRA-lagen, som öppnar för en helt ny företeelse i Sverige: systematisk hemlig övervakning av medborgare som inte är misstänkta för något brott.
Björn Öijer Publicerad

Fredrick Federleys (c) och en handfull borgerliga ledamöters motstånd mot lagen "En anpassad försvarsunderrättelsetjänst" var inte så rakryggat som det kunde tyckas från början. Kritikerna gick i fällan och lät sig övertygas av försvarsminister Sten Tolgfors (m) som i onsdags gick med på en snabb återremiss för att stärka skyddet av den personliga integriteten. Hycklarnas afton, kommenterar kritiska ledarröster i tidningar från båda politiska blocken.

När lagförslaget återkom från justitieutskottet ett dygn senare hade det nämligen  inte ändrats på en enda punkt. Det hade bara kompletterats med ett par nya myndigheter som ska övervaka övervakaren FRA (Försvarets radioanstalt) så att övervakaren håller sig inom rimliga gränser, till exempel vad gäller valet av sökord som det ska spanas efter i jakten på terrorister och andra hot mot landets säkerhet. I höst ska regeringen återkomma med ytterligare föreskrifter.

Allt detta är bara marginella justeringar som inte förändrar det radikalt nya och samhällsförändrande med spionlagen mot medborgarna - nämligen att alla kommer att kunna avlyssnas utan att vara misstänkta för brott eller föreberedelse till brott.

En sådan övervakning i strid mot grundlagsfästa fri- och rättigheter som skyddet för tipsare till massmedia borde ha beslutats med kvalificerad majoritet och inte med röstsiffrorna 143 ja mot 138 nej, en nerlagd (folkpartiets Birgitta Ohlsson) och 67 frånvarande riksdagsmän.

Det kan också riktas en rad invändningar mot denna sökmotorstyrda spaning på all tele- och datatrafik över gränserna. Det är enligt experter på terrorism och polisarbete en ineffektiv metod att spåra upp potentiella sabotörer. Det är också en dyr metod, där kostnaderna kommer att vältras över på oss konsumenter via teleoperatörerna.

Varför gnälla om FRA-spaning när folk övervakas sedan länge av tv-kameror på gator och torg, i varuhus och taxibilar? Det är väl också integritetskränkande? Svar ja. Men skillnaden är att den kränkningen kan accepteras därför att metoden förebygger och säkrar bevis i verkliga brottssituationer. Här finns en tydlig nytta. Dessutom ska all sådan övervakning tydligt informeras om så att de som befinner sig på platsen - eller i taxibilen - har en möjlighet att välja om de vill bli filmade eller inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.