Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Snål och hjärtlös

I kristider kan man må lite bättre av att konsumera. Men att bidra till andras konsumtion kan ge en minst lika stor kick. Dessutom får man tillfredställelsen av att känna sig god.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

I går kom det in en man på tunnelbanan och presenterade sig som Tommy. Han hade inte haft någonstans att sova på ett tag och bad om några spänn till mat och husrum.

Inte fick han några pengar. Vi glodde in i väggen och ned i golvet och låtsades att vi inte hörde. Själv skämdes jag som en hund, medan jag letade efter undanflykter för mitt beteende.

En riktig hemlös har väl inte täckjacka och schysta joggingskor. Ska inte de sälja den där tidningen för hemlösa förresten? Dessutom finns det ju så många av dem. Skulle man ge till varenda tiggare skulle man få gå med plånboken öppen för jämnan.

Det funkade inte. Jag mådde apa.

Vi hade alla anledning att skämmas. Varenda en av oss hade säkert kunnat langa upp lite småpengar för att hjälpa en medmänniska i nöd.

Jag gick hem och hatade mig själv för att jag är snål och hjärtlös.

I jul ska jag bli en bättre människa. I stället för att delta i den besinningslösa julhetsen ska jag skänka bort mina pengar.

Som Kollega tidigare berättat räknar Handelns utredningsinstitut, HUI, med att vi ska handla för 61 miljarder kronor under december. Det är 13,8 miljarder mer än övriga månader. Det motsvarar 1 500 kronor per person - inräknat spädbarn, hemlösa och andra utan pengar - bara på julklappar och annat strunt.

Ja, jag vet, det går att resa mängder av invändningar mot välgörenhet som princip. Välgörenheten dövar våra samveten, men befäster klasskillnaderna och hindrar förändring.

Så sant, så sant.

Å andra sidan: vad är alternativet. Ska vi fortsätta konsumera i väntan på att de förtryckta massorna ska resa sig och kräva sin rätt, ja då lär vi få vänta.

Och varför skulle det vara så fel att få känna sig lite god för en gångs skull.

Så i jul köper jag en julklapp till min son. Resten av pengarna skänker jag till Stadsmissionen, Rädda Barnen och hemlösa på gatan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.