Karl Olof Stenqvist, tillika vice vd för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen gillar inte lönekartläggningar. Under en paneldebatt som Unionen arrangerade i veckan förklarade han att lönekartläggningar är en "typisk byråkratprodukt" och "ett dåligt instrument som kostar pengar".
Han ifrågasatte också om det verkligen finns osakliga löneskillnader mellan könen.
- Att det finns osakliga löneskillnader är ett påstående, hävdade han.
- Jag skulle råda alla kvinnor som känner sig förfördelade att istället gå till sin chef, och hjälper inte det kan de säga upp sig, var Karl Olof Stenqvists recept på hur man skulle komma tillrätta med de påstådda orättvisorna.
Jag känner mig inte så mycket förfördelad som förvirrad - hur sjutton ska man kunna veta om man är förfördelad om det inte gjorts någon lönekartläggning? Det är klart, finns det öppen löneredovisning så underlättar det. Fast föga förvånande gillar inte Karl Olof Stenqvist heller öppna löner.
- Lönen är en ensak mellan arbetsgivaren och den anställde, förkunnade han.
Så om man varken ska ha öppen lön eller lönekartläggning - hur ska man då veta? Ska man använda sig av sin kvinnliga intuition och känna på sig att Kalle tjänar mer fastän han har samma utbildning och samma arbetsuppgifter? Ska man gå till ett medium som kan läsa löner i fiskrens eller kaffesump? Eller finns det något annat fiffigt sätt att ta reda på om man är förfördelad? Något system som Teknikföretagen sitter och tjyvhåller på?
De två verktyg som används i dag för att upptäcka orättvisa löner är lönekartläggning och öppen löneredovisning. Problemet är att knappt hälften av Unionens medlemsföretag bryr sig om att följa lagen och genomföra kartläggningar. När jag hör arbetsgivarparten Karl Olof Stenqvists retorik börjar jag ana varför.
Lösningen är definitivt inte att göra lagen än mer uddlös som regeringen föreslår. Sluta dalta med företagen och skärp i stället lagen. Jag kan tänka mig flera lämpliga sanktioner mot arbetsgivare som lönediskriminerar och nonchalerar krav på jämlikhet - ganska många av dem inbegriper en stupstock och en slö skridsko.
Osakliga löneskillnader är ett faktum. 43 procent av de medlemsföretag som faktiskt genomfört lönekartläggningar säger att man upptäckt osakliga löneskillnader mellan könen. Så nu vet i alla fall de personerna att de är förfördelade.