På begäran av vänsterpartiet debatterade riksdagen i fredags läget efter EG-domstolens tummen ner i december för Byggnads och Elektrikerförbundets konfliktåtgärder mot lettiska Laval. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) berättade att regeringen kallat parterna på arbetsmarknaden till samråd med start 28 januari. Tillsammans ska man göra en grundlig juridisk analys av EG-domen och diskutera vad som behöver göras för att säkra både modellen med kollektivavtal och konflikträtten.
Det är glädjande att Littorin gav tydliga besked om att utländska gästande företag ska konkurrera på lika ekonomiska villkor med svenska företag. Han är numera öppen för att ändringar kan behöva göras inte bara i den så kallade lex Britannia utan också i den svenska utstationeringslagen, vilket LO och en del fackförbund begärt.
Så gott som samtliga talare hänvisade till en debattartikel samma dag i Dagens Nyheter av LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och LO:s avtalssekreterare Erland Olauson. De två efterlyste sans och balans i diskussionen om effekterna av EG-domen.
Det som ingen av riksdagsledamöterna nämnde var Wedin/Olausons varning för följderna om man inte kommer överens. Då krävs, menar de, en återgång till centraliserad lönebildning med tydliga siffror i gammaldags system med tariff- eller befattningslöner. Något som knappast arbetsgivarförbunden kan vara intresserade av.
Värt att notera i riksdagsdebatten är att både Sven-Erik Österberg (s) och Hans Backman (fp) krävde att inte bara svenska kollektivavtal utan i lika hög grad det gästande företagets eventuellt redan tecknade kollektivavtal i hemlandet måste vara mer transparent och tydligt ange vilken lön som ska gälla. Annars går det inte att jämföra avtalen och komma fram till om en facklig stridsåtgärd är befogad eller inte.
Samsyn och goda förhoppningar i all ära. Visst finns skillnader i synsätt mellan partierna och de politiska blocken, mellan regeringen och oppositionen.
Vänsterpartiets Josefin Brink var ensam om att Sverige borde ta tillfället i akt och villkora ett ja till EU:s nya fördrag med att vi beviljas undantag för vår modell med kollektivavtal i EU:s regelverk. Detta för att slippa framtida interventioner av EG-domstolen i svensk arbetsrätt. Ytterst kan en sådan begäran om undantag faktiskt behövas - om regeringen och parterna inte lyckas hitta formerna för att garantera konkurrens på lika villkor. En rad EU-länder har redan undantag till skydd för nationella intressen.
Bättre är naturligtvis om de samtal som startar 28 januari - och den utredare Sven Otto Littorin lovat att ställa upp med - kan leda fram till nödvändiga klargöranden i lagtexterna. Samtidigt som fack och arbetsgivare enas om kollektivavtal som ger tillfälligt anställda gästarbetare samma villkor som landets egna arbetare och tjänstemän.
Kollega uppmärksammade i förra veckan att bemanningsbranschen nu fruktar osund konkurrens från utländska uthyrningsfirmor.