Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Riskerna med EG-domen i Vaxholmsmålet

EG-domstolens förhandsbesked öppnar för dumpade löner och osund konkurrens. Svenska fack hindras kämpa för lika villkor på arbetsmarknaden.
Björn Öijer Publicerad

Underkännandet av den fackliga blockaden mot lettiska Laval un Partneris skolbygge i Vaxholm vintern 2004/05 är mer riktat mot svenska staten än Byggnads, även om det komplexa byggavtalet anses utgöra ett hinder för utbytet av tjänster inom EU.

Arbetsdomstolen, som slutgiltigt avgör målet senare i år, hade bett EG-domstolen om ett förhandsbesked. Var den fackliga stridsåtgärden förenlig med den fria rörligheten för tjänster samt gemenskapsrättens förbud mot diskriminering av gästande tjänsteföretag?

Nej, svarar EG-juristerna i Luxemburg på båda frågorna.

De kritiserar Sverige för att minimilöner varken införts i lag (utstationeringslagen) eller avtal. Sverige har inte heller utnyttjat möjligheten att allmängiltigförklara lönenivåerna i kollektivavtalen, som till exempel Finland. Att bara hänvisa gästspelande utländska arbetsgivare till arbetsmarknadens parter för information duger inte. Arbetsgivarna ska inte behöva förhandla om lönerna från fall till fall. Och att konflikta mot en utländsk arbetsgivare som redan är bunden av kollektivavtal i sitt hemland är diskriminerande, resonerar domstolen.

Rättsläget är nu oklart.

TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär  och chefen för LO-TCO Rättsskydd, Dan Holke, har tipsat om att den del av mbl som kallas lex Britannia skulle kunna skrivas om så att det för de anställda förmånligaste avtalet ska gälla, om ett svenskt och ett utländskt kollektivavtal ställs mot varandra i en konfliktsituation.

Utslaget i EG-domstolen riskerar annars bakbinda svenska fackförbund. De kan inte slåss för lika löne- och arbetsvillkor mellan svenska och i Sverige tillfälligt utstationerade anställda. En utländsk arbetsgivare ska nämligen inte behöva betala mer än "minimilön" trots att arbetet kanske utförs i ett område med höga marknadslöner och av erfarna arbetare eller tjänstemän. Den gästspelande entreprenören kan då konkurrera med lägre personalkostnader, när kvalitet och kompetens, effektivitet och nytänkande, borde vara vägledande principer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.