Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Regeringens pinsamma återställare

Nysatsningar som alliansregeringen läckt ut från den kommande budgetproppen är inget annat än återställare - om ens det.
Björn Öijer Publicerad

Ministrarna använder flitigt media för att marknadsföra reformer som de goda årens budgetöverskott gjort möjliga. Ibland blir det riktigt cyniskt. Som när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin bekänner sin oro (SvD 2/9) över det ökande antalet dödsolyckor på arbetsplatserna - inom byggområdet rör det sig om en fördubbling. Arbetsmiljöverket ska få ytterligare 33 miljoner nästa år, skriver Littorin utan att nämna att den regering han sitter i tidigare skurit ner Arbetsmiljöverkets anslag med 160 miljoner kronor! Detta har bland annat gått ut över skyddsombudens utbildningar.

Littorin gör också reklam i samma artikel för ett "Arbetsmiljöpolitiskt kunskapsråd med forskare och experter som ska förse regeringen med kunskapsunderlag inom arbetsmiljöområdet". Hur hade det varit om statsråden låtit bli att lägga ner Arbetslivsinstitutet. 300 miljoner sparades på den avvecklingen. Vad kostar det nu att återställa denna kunskapsöverföring?

Mest cyniskt av ministern är dock att precis som byggarbetsgivarna skylla dödsolyckorna på slarvande jobbare som i påstådd "Tarzanmentalitet" struntar i hjälmar och säkerhetslinor. Det är arbetsgivarna som har huvudansvaret för att förebygga olyckor och se till att arbetsmiljön är säker.

Satsningen på yrkesutbildning i komvux regi är ytterligare en insiktsfull men något genant återställare. Först skar regeringen ner anslagen till komvux med 600 miljoner. Nu lanserar man lika många miljoner under en treårsperiod för att möta bristen på hantverkare.

Det är utmärkt att regeringen Reinfeldt prioriterar yrkesutbildning, forskning och arbetsmiljö men låtsas inte att det är nysatsningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.