Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Politik för ökad arbetslöshet

Regeringens jobbpolitik bygger på tesen att arbetslösa per definition är lata fuskare. I vissa lägen ger det absurda konsekvenser.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Ända tills i förra veckan var Helena Thorin i Bollstabruk utanför Kramfors en av landets cirka 40 000 deltidsarbetslösa. Men inte nu längre.

I lördagens Aftonbladet berättar hon hur både arbetsförmedlingen och a-kassan uppmanat henne att säga upp sig. Hon får nämligen bättre betalt som heltidsarbetslös än som deltidsarbetande. Tänk "på dig själv så att du har pengar att överleva", var rådet hon fick.

Bakgrunden är att regeringens så kallade arbetslinje. Numera får den som arbetar deltid bara stämpla i 75 dagar.

De som jobbar deltid ska motiveras till att söka heltidsjobb. Det känns helt rätt. Varför ska man kunna utnyttja a-kassan för att slippa jobba?

Och visst, det är klart att det finns de som väljer att vara deltidsarbetslösa för att kunna ägna sig åt roligare saker än att slita för brödfödan.

Själv skulle jag inte ha något emot att ägna halva dagarna åt att läsa nygrekiska eller spela bandy eller ligga med min flickvän. Däremot är det inte självklart att jag ska få göra det på a-kassans bekostnad.

Men jobbpolitikens grundtanke, att arbetslösa är myglare och måste tvingas till arbete, är galen. Många som deltidsarbetar gör det för att det är deras enda möjlighet. För att kunna piska någon till att jobba måste det också finnas jobb att få.

Annars kan man piska folk blodiga utan resultat.

Jo, ett resultat blir det ju. De deltidsarbetslösa blir heltidsarbetslösa. Vilket i sin tur gör det svårare för dem att få jobb i framtiden och ökar kostnaderna för staten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.