Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Parterna i Unionen gör en omstart

I förra veckan kom Unionens kanslichef Nils-Åke Carlsson överens med koncernfackets ledning om att återigen försöka bygga upp ett gott förhandlingsklimat i organisationen.
Björn Öijer Publicerad

Kollega har informerat om den djupa förtroendeklyfta som uppstått mellan arbetsgivare och facket i Unionen, sedan parterna fajtats om individgarantin i årets löneavtal och formerna för en sjuk- och olycksfallsförsäkring som arbetsgivaren betalat hela premien till under 2008. Motsättningarna ledde till att en majoritet av de centrala och regionala fackklubbarna skickade in protester i hårt formulerade skrivningar.

Redan 12 november undertecknade kanslichefen Nils-Åke Carlsson och koncernfacket Gemensams vice ordförande Anna-Karin Moberg ett gemensamt missiv med rubriken "Återgång till goda relationer". Där konstaterar undertecknarna att efter en tid av "turbulens och bristande kommunikation" har det uppstått "polarisering och fastlåsta positioner" som man nu är redo att åtgärda.

Budskapet i den gemensamma viljeinriktningen är att återfå ett förhandlingsklimat som bygger på tillit, öppenhet och ömsesidig respekt. Konkret ska det underlättas genom att planerna på ett så kallat samverkansavtal (ersätter mbl och arbetsmiljölagen i tillämpliga delar) fullföljs. De formella och informella strukturerna i partsrelationerna ska göras tydligare. Partsgemensamma utbildningar ska ordnas i kultur- och värderingsfrågor.

Information om denna överenskommelse spreds selektivt i chefsleden förra veckan. Övriga anställda fick inget veta förrän de loggade in på Unionens intranät i dag.

Förhandlingarna om de anställdas sjuk- och olycksfallsförsäkring är avslutad av arbetsgivarparten, som dock kommer att kalla till nya förhandlingar i frågan. Dessa samtal ska ske mot bakgrund av Unionen i balans, vilket måste tolkas som att personalen för att få behålla en förmånlig arbetsgivarfinansierad försäkring kan få betala det med försämringar på annat håll i anställningsvillkoren.

Kollega erfar att det på arbetsgivarsidan finns en skepsis om det är skatterättsligt försvarbart att fortsätta med en sjuk- och olycksfallsförsäkring, som tecknas av facket men betalas fullt ut av arbetsgivaren. Motivet är att de anställda ska slippa förmånsbeskattning och arbetsgivaren befrias från sociala avgifter på premierna. Självklart är detta något som behöver undersökas och klargöras. Tekniken i en försäkringslösning kan se olika ut. Den ska vara både laglig och etiskt försvarbar. Men tekniken är inte skäl att nog att avsluta en anställningsförmån.

Det talades från fackligt håll om att blåsa till strid. Nu har parterna tagit sitt förnuft till fånga. Motsättningar ska helst lösas vid förhandlingsbordet. Med tillit och respekt bör man kunna komma långt

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.