Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

På fel jobb och i fel yrke

Må bra på jobbet borde vara en mänsklig rättighet. Men var tredje fast anställd i Sverige känner sig inlåst och skulle behöva röra på sig för att inte riskera hälsan.
Björn Öijer Publicerad

800 000 personer har både fel yrke och befinner sig på fel arbetsplats. De är dubbelinlåsta. Ytterligare en halv miljon anställda känner sig inlåsta antingen i yrket eller på arbetsplatsen. Det är förfärliga siffror som har presenterats av professorn i psykologi vid Stockholms universitet, Gunnar Aronsson. Om var tredje fast anställd är missnöjd på jobbet och bara längtar till fritiden går inte livspusslet ihop. Problemet finns i såväl hög- som lågkonjunktur.

Den som vantrivs men inte vågar riskera tryggheten i nuvarande anställning för att söka sig till nya och utvecklande arbetsuppgifter kan få betala ett högt pris: trötthet, illamående, magsår och ytterst utmattningsdepression.

Senaste jobbhälsobarometern från föreningen Svensk Företagshälsovård bekräftar de farhågorna. 350 000 människor, åtta procent av den arbetande befolkningen, tror att hälsan kommer att hindra dem från att jobba kvar i yrket om två år. 70 000 av dessa har inte fyllt 31 år. Tendensen är dessutom negativ. Och det tycks inte spela någon roll om man motionerar eller inte.

Inlåsningen är en klass- och utbildningsfråga. Folk med reglerade och kontrollerade jobb känner sig mest inlåsta. De saknar också ofta förmågan att av egen kraft flytta på sig.

Den påtvingade rörlighet som finanskris och lågkonjunktur nu utsätter många arbetare och tjänstemän för är inte det önskade alternativet. Om det gick att få till en rörlighet på arbetsmarknaden som den enskilde upplevde som en möjlighet i stället för ett hot skulle även arbetsgivarna och samhället (socialförsäkringarna) må bättre.

I förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal vill facket ha igenom ett utvidgat ekonomiskt och professionellt stöd vid omställning, att gälla även korttidsanställda och sjukskrivna. Det är bra. Men frågan är alltför viktig för att göras beroende av huvudavtalsförhandlingarna. En lösning skulle kunna vara den modell som testats i ett forskningsprojekt av Trygghetsrådet TRS. Ett femtiotal företag med tillsammans 180 000 anställda har bildat en arbetsgivarring. I en sådan ring ska deltagande företag kunna byta personal med varandra och på sätt ge människor chans till utveckling och variation.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.