Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Onödig partskonflikt i Unionen

Interna motsättningar mellan fack och arbetsgivare i Unionen kan äventyra förbundets trovärdighet i avtalsrörelsen 2010.
Björn Öijer Publicerad

Partsrelationer måste finnas också i fackliga organisationer. De anställda jobbar ju inte gratis, och arbetsgivarparten vill självklart hålla löner och andra anställningsvillkor på rimliga nivåer så att medlemsavgifterna kan hållas konkurrenskraftiga.

Men fackens arbetsgivare får inte bara tänka i kronor och ören. De har ett särskilt etiskt ansvar i sitt uppträdande. De får inte agera så att fackets trovärdighet i avtalsförhandlingarna riskeras. Båda parter i fackföreningarna måste sträva efter att leva som man lär.

Unionen som arbetsgivare verkar just nu agera kontraproduktivt. En majoritet av förbundets centrala och regionala fackklubbar stöder ett protestuttalande av koncernfacket Gemensam. Tio månader efter Unionens födelse "agerar arbetsgivaren på ett sådant sätt som vi aldrig skulle accepterat på de arbetsplatser där vi företräder våra medlemmar", skriver Gemensam i ett upprop som syftar till att mobilisera de anställda unionenmedlemmarna.

Det som retat upp facket är bland annat att Unionens förhandlingsorganisation FAU "hårdnackat" motsatt sig en individgaranti för den egna personalen i det nya förbundets första löneavtal. Efter lika hårda fackliga påtryckningar blir det en individgaranti på 400 kronor i årets lönerevision men inte nästa år.

FAU vill även öppna för lönesänkningar vid förändrade arbetsuppgifter. Utåt driver Unionen uppfattningen att den som byter - eller tvingas byta - till mindre kvalificerade uppgifter över tiden ska få en anpassad lönenivå via lägre påslag än övriga medarbetare.

Det som fick droppen att rinna över hos fackklubbarna var att arbetsgivaren sagt sig vilja kliva ur ett åtagande om att betala premier på 2,5 miljoner till en sjuk- och olycksfallsförsäkring för de anställda. Unionen sparar frenetiskt över hela linjen för att komma i ekonomisk balans, men det här handlar inte om någon lyxförmån. Unionen bör stå för sina utfästelser, även mot sin egen personal. Översyn och kontakter med fler försäkringsbolag är en sak. Att övervältra premiekostnaden på den enskilde är något annat.

Vissa fackklubbar hotar nu med stridsåtgärder. Ett klokare alternativ är att parterna åter tar plats vid förhandlingsbordet och överbryggar förtroendeklyftan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.