Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Ombuden stoppade gratis medlemskap för utstationerade

På kongressens tredje dag blev förbundsstyrelsen nedröstad på flera punkter som syftade till att öka antalet medlemmar i Unionen. En märklig situation mot bakgrund av att förbundet förlorat ca 15 000 medlemmar bara i år.
Björn Öijer Publicerad

Hittills har det tagit tre månader för nya unionare att bli fullvärdiga medlemmar och få rätt till förhandlingshjälp. Det är vanligt att fackförbund har någon form av karenstid under vilken man ska kvalificera sig för stöd. Detta för att ingen ska kunna åka snålskjuts på dem som i många år betalat medlemsavgift.

Styrelsen ville nu ha en stadgeändring så att nya medlemmar i princip skulle kunna få hjälp från första dagen. Ändringen skulle underlätta medlemsvärvning och visa att förbundet vågar pröva nya grepp. Men invändningarna kom i skurar från talarstolen:

Var finns solidariteten i att kunna få hjälp direkt så fort det börjar blåsa och sen gå ur facket igen? Hos många sitter solidariteten nära höger bakficka. Vi ska inte erbjuda någon gräddfil in i förbundet. Har inte ett skvatt med modernt förbund att göra.

Det hjälpte inte att ombudet Ivo Biloglav, region Sydväst, vittnade om att nya medlemmar som han stöttat stannat kvar i facket. Inte heller att Cecilia Fahlberg, tippad som ny ordförande i Unionen efter valet i morgon, pläderade för att man skulle prova att skippa tremånadersregeln. Motionen avslogs.

Samma öde drabbade styrelsens försök att införa ett gratis gästmedlemskap för löntagare som är tillfälligt utstationerade i Sverige. Medlemskapet skulle inte ge något som helst demokratiskt inflytande i organisationen men öppna för att kunna kräva kollektivavtal av utländska arbetsgivare, som i fallet med Laval, och skydda de anställda. Förslaget var också i linje med ett internationellt fackligt åtagande i Europa.

Kongressens majoritet ansåg att medlemskap ska kosta och beslutet blev att en "symbolisk avgift" ska tas ut av de gästarbetare som väljer att gå med i Unionen.

På åhörarbänken var intrycket att båda besluten präglades av ett slags asketism, en på gränsen till oginhet inlåsning vid det gamla regelverket. Kritikerna klargjorde förvisso att dagens stadgar ger utrymme för dispens. Beroende på omständigheterna kan nya medlemmar få förhandlingshjälp, innan tre månader passerats, till exempel om man tillhört ett annat fack tidigare. Nackdelen är att dispenser bor granne med godtycke. En ombudsman i Trollhättan tolkar regeln på ett sätt, en klubbordförande i Norrköping på ett annat.

Däremot var det mer begripligt att styrelsen blev överkörd i ärendet med vilket operativsystem och vilken programvara Unionen ska använda för sina administrativa system: Microsofts som i dag eller så kallade fria programvaror typ GNU. Motionen var skriven av Unionens riksklubb på IBM som fick med sig kongressen på att IT-enheten ska utreda om Unionen kan byta till "fri" mjukvara och om det i så fall innebär besparingar. Normalt borde detta ha varit en ren verksamhetsfråga för kanslichefen att hantera, men motionärerna kunde göra det till en ideologisk fråga därför att nuvarande leverantör saknar kollektivavtal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.