Förhandlingarna har visserligen inte pågått så länge. Det tog över ett decennium att få till en ny pensionsuppgörelse om ITP:n. Men mycket talar för ett snabbare genombrott i huvudavtalsförhandlingarna. Parterna har en gemensam önskan att hålla politikerna borta från den svenska arbetsmarknadsmodellen. Och spelreglerna måste vara klara till 2010 års stora avtalsrörelse.
Förhandlarna på ömse sidor har antingen redan gått i pension eller gör så inom kort. De har alltså intresse av att kröna sina karriärer med ett pampigt avslut á la Saltsjöbaden. De har heller ingen prestige att förlora, om det avtal de syr ihop mera skulle likna konfektion än skräddarsytt. De kommer inte att ställas till svars för avtalets eventuella brister. Lidande blir i så fall framtida generationer.
Svenskt Näringsliv måste backa från kravet på slopade las-regler. LO-facken går aldrig med på att skrota sist in-först ut. Det är med den lagparagrafen i ryggen som fackliga förtroendemän kan förhandla fram hyfsade avgångsvillkor till uppsagda. En kompromiss skulle kunna vara att kvalifikationer ska väga tyngre än i dag - om de lokala parterna är överens - men då måste fler än i dag omfattas av trygghet vid omställning. Deltidare och sjukskrivna är sådana grupper.
En facklig kompromiss kan vara att inskränka möjligheten till sympatiåtgärder vid konflikt. Även denna fråga är hetast inom LO-familjen. Tjänstemän använder nästan aldrig detta vapen. Arbetsgivarna vill helt avskaffa sympatiåtgärder. En tänkbar kompromiss är att facket går med på att vänta en eller ett par veckor från det att primärkonflikten brutit ut.
Arbetsgivarnas krav på proportionalitet i vidtagna stridsåtgärder är nog den enklaste knuten att lösa. Parterna är överens om att inrätta en huvudavtalsnämnd, som ska pröva och tolka tvistigheter. Nämnden får avgöra vad som är god sed på arbetsmarknaden, om endera parten upplever en konfliktåtgärd som mera våld än nöden kräver.
Trots goda föresatser kan förhandlingarna om ett nytt huvudavtal stupa på Lavalfrågan. Den fackliga sidan är besviken på både EG-domstolen och Claes Stråths utredning, som är ute på remiss till 18 mars. Arbetsgivarna är missnöjda med utredningens förslag. Teknikföretagen vill införa lagstiftade minimilöner för att hantera frågan om hur utländska arbetare och tjänstemän på tillfälliga kontrakt i Sverige ska betalas. Det är inte att värna den svenska modellen, menar facket och kräver att Svenskt Näringsliv bekänner färg: tänker arbetsgivarna ta sitt ansvar för kollektivavtal och lika konkurrensvillkor på svenska arbetsplatser?