Det är bara en och en halv månad kvar tills Claes Stråth ska redovisa för regeringen hur svensk arbetsrätt ska kunna anpassas till EG-domstolens krav efter domarna i bland annat Lavalmålet. Av vad som hittills läckt ut kommer utredaren att föreslå en lösning i linje med den som Danmark valt. Det innebär branschvisa och avtalade minimilöner, som tillfälligt utstationerade arbetare ska garanteras. Minimilönerna byggs på med sociala kostnader för försäkringar och pensioner.
Så långt är åtminstone facken med på noterna. Stridsåtgärder ska tillåtas för att tvinga utländska entreprenörer teckna svenska kollektivavtal eller erbjuda de anställda motsvarande villkor.
Vad Kollega erfar ska de utländska företagen dock kunna slippa undan med att visa upp ett papper där arbetsgivaren lovar respektera villkoren. Svenska fackföreningar ska inte få rätt att kontrollera, om villkoren efterlevs. Detta betraktas som oacceptabelt. Laval hävdade i domstolen att de betalade en viss lön, medan de utstationerade gästarbetarna efteråt inför journalister vittnade om att den verkliga lönen var något helt annat.
Ytterligare en tung invändning som facket har är att utredaren vill förbjuda användning av stridsåtgärder, om det kollektivavtal som det gästande företaget uppmanas ansluta sig till innehåller en enda punkt som går utöver den "hårda kärnan" i utstationeringsdirektivet. Någon förhandling med möjlighet att kompromissa, stryka eller lägga till, ska alltså inte få förekomma.
LO-ledningen har gjort klart att eventuella framsteg i förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal med Svenskt Näringsliv är beroende av att Lavalfrågan får en tillfredsställande lösning. Det är inte särskilt troligt att tjänstemännen i PTK-förbunden skulle fortsätta förhandlingarna, om LO-facken backade ur.
Missnöje med Claes Stråths utredning finns också hos arbetsgivarna. Svenskt Näringsliv påhejade av medlemsorganisationen Teknikföretagen börjar alltmer låsa sig för en modell med lagstiftade minimilöner i stället för avtalade. Ett hårdnackat fasthållande vid den linjen kommer ofelbart att leda till ett sammanbrott i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden.