Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Missnöje med Lavalutredning hotar nytt huvudavtal

Regeringens Lavalutredare Claes Stråth väntas lägga förslag som kommer att göra facket rasande. Därmed hotas också huvudavtalsförhandlingarna av ett sammanbrott.
Björn Öijer Publicerad 27 oktober 2008, kl 16:56

Det är bara en och en halv månad kvar tills Claes Stråth ska redovisa för regeringen hur svensk arbetsrätt ska kunna anpassas till EG-domstolens krav efter domarna i bland annat Lavalmålet. Av vad som hittills läckt ut kommer utredaren att föreslå en lösning i linje med den som Danmark valt. Det innebär branschvisa och avtalade minimilöner, som tillfälligt utstationerade arbetare ska garanteras. Minimilönerna byggs på med sociala kostnader för försäkringar och pensioner.

Så långt är åtminstone facken med på noterna. Stridsåtgärder ska tillåtas för att tvinga utländska entreprenörer teckna svenska kollektivavtal eller erbjuda de anställda motsvarande villkor.

Vad Kollega erfar ska de utländska företagen dock kunna slippa undan med att visa upp ett papper där arbetsgivaren lovar respektera villkoren. Svenska fackföreningar ska inte få rätt att kontrollera, om villkoren efterlevs. Detta betraktas som oacceptabelt. Laval hävdade i domstolen att de betalade en viss lön, medan de utstationerade gästarbetarna efteråt inför journalister vittnade om att den verkliga lönen var något helt annat.

Ytterligare en tung invändning som facket har är att utredaren vill förbjuda användning av stridsåtgärder, om det kollektivavtal som det gästande företaget uppmanas ansluta sig till innehåller en enda punkt som går utöver den "hårda kärnan" i utstationeringsdirektivet. Någon förhandling med möjlighet att kompromissa, stryka eller lägga till, ska alltså inte få förekomma.

LO-ledningen har gjort klart att eventuella framsteg i förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal med Svenskt Näringsliv är beroende av att Lavalfrågan får en tillfredsställande lösning. Det är inte särskilt troligt att tjänstemännen i PTK-förbunden skulle fortsätta förhandlingarna, om LO-facken backade ur.

Missnöje med Claes Stråths utredning finns också hos arbetsgivarna. Svenskt Näringsliv påhejade av medlemsorganisationen Teknikföretagen börjar alltmer låsa sig för en modell med lagstiftade minimilöner i stället för avtalade. Ett hårdnackat fasthållande vid den linjen kommer ofelbart att leda till ett sammanbrott i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.