Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Måste jag jobba ända ner i graven?

Visst kan vi arbeta längre, som Finanspolitiska rådet föreslår. Men är det verkligen vad vi vill med våra liv?
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Arbete ger kanske inte frihet, men ibland en massa andra fördelar. I bästa fall inte bara pengar, utan också utveckling, sociala kontakter och tillfredsställelsen i att uträtta något av betydelse.

Men arbete kan också vara en påtvingad sysselsättning för att klara försörjningen. I värsta fall känner man sig som Sisyfos, som varje dag släpade sitt klippblock uppför kullen för att varje kväll se det störta ned igen.

För dem som har det första slaget av arbete känns det rimligtvis okej att fortsätta jobba på ålderns höst. Värre är det för alla de andra.

Det är inget som det Finanspolitiska rådet - en myndighet som bland annat har till uppgift att öka den offentliga diskussionen i samhället om den ekonomiska politiken - funderar över när man föreslår höjd pensionsålder. Den "demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning kommer att sätta de framtida offentliga finanserna under press", konstaterar rådet. I klartext för att klara av skola, omsorg och vård i framtiden måste det till mer pengar. Antingen ser man till att spara massor med pengar redan nu. Eller så sparar man lite mindre samtidigt som man ökar livstidsarbetstiden i takt med att medellivslängden stiger, ett alternativ som rådet anser att det finns starka argument för.

På det sättet skulle pensionsåldern hamna på 68-69 år i stället för 65 som i dag.

Och det är klart att vi alla vill bevara välfärdssamhället. Den som är i behov av vård och stöd ska få det.

Samtidigt är det också en fråga om levnadsstandard. Vad behöver vi för att leva och må bra? På 50-talet, när mina föräldrar var unga, låg BNP per capita, alltså värdet av alla varor och tjänster utslaget per invånare, på runt 100 000 kronor i Sverige. I dag är den tre och en halv gånger så hög.

Är mitt liv tre och en halv gånger bättre än mina föräldrars? Är jag tre och en halv gånger lyckligare?

Nja, svaret är i alla fall inte givet.

Kanske skulle det gå att leva på en lite lägre nivå med bibehållen pensionsålder. Däremot är det klart att de som vill och kan arbeta längre ska kunna göra det. Den rätten finns inte i dag. Efter 67 är det arbetsgivaren som bestämmer om man får vara kvar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.