Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Lavaldomens krav på synlig lön går att fixa i avtal

Varje bransch kunde komma överens om en "stupstock" där lönen sätts om det gästande företaget i förhandlingar inte går med på att betala snittlön eller annan lämplig nivå.
Björn Öijer Publicerad

När Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe i förra veckan började yra om en lagstadgad minimilön på mellan 9 000 och 10 000 kronor undrade nog många om de hört rätt. Men sluggern Weihe spelar rollen av arbetsgivarnas slickade finger, som ska känna vart vindarna blåser. Han "överträffar sig själv i tramsighet", kommenterade Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.

Det är inte bara nivån som är oskälig i Anders Weihes utspel. Han hävdar att utländska arbetare och tjänstemän som tillfälligt stationeras i Sverige inte kan skyddas genom kollektivavtal därför att deras arbetsgivare inte tillhör en svensk arbetsgivarorganisation. Har inte Weihe hört talas om den överenskommelse som träffades för ett par år sen mellan Svenskt Näringsliv och PTK och LO om hur fler Vaxholmskonflikter skulle kunna undvikas?

Genom att erbjuda det gästande företaget temporärt medlemskap i ett svenskt arbetsgivarförbund skulle det vara möjligt att inleda inrangeringsförhandlingar om löner och andra relevanta villkor för gästarbetarna. Parterna var överens om att branschens lägstlön inte skulle gälla med något slags automatik. Lönen skulle förhandlas fram och bestämmas efter erfarenhet, kompetens, prestation och marknadsläget.

Skulle det slickade fingret Anders Weihe representera en majoritet i arbetsgivarleden lär de nyss inledda samtalen om ett nytt Saltsjöbadsavtal snabbt haverera. Tar man i stället tillvara den överenskommelse som finns sen 2005 bör det gå att hitta en teknik för att synliggöra den lön som är tvingande i Sverige för arbetsgivare från andra EU-länder. Ett slags stupstock kan vara en modell i de fall och för de anställda där parterna inte kommer överens om annat.

Stupstocken får inte underskrida branschavtalets lägstlön.

Lösningen förutsätter att den svenska utstationeringslagen - efter omarbetning - gör klart att lokala förhandlingar alltid ska ske, även om den gästande arbetsgivaren med hjälp av branschavtalet enkelt ska kunna räkna ut vad företaget minst måste punga ut med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.