Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Koenigsegg - Kinderegg för saabister

Precis som i de tyska chokladäggen lär det dölja sig en överraskning i Koenigseggs planer på att köpa Saab. Frågan är om den är av det angenäma slaget.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Mannen bakom den lilla sportbilstillverkaren som vill ta över Saab, Christian von Koenigsegg, är adel, uppväxt i överklassområdet Djursholm och fostrad på snobbskolan Lundsberg, Men han kan ju vara vettig ändå. Och det går inte att utesluta att han är en duktig affärsman, även om det än så länge inte finns några belägg för den saken. Enligt Svenska Dagbladet har Koenigsegg inte gått direkt lysande: 2006 gick man back med 5,7 miljoner kronor, 2007 med 25 miljoner. I fjol blev det dock en vinst, 1,2 miljoner kronor.

Bakom sig har dock von Koenigsegg mer namnkunnigt folk när det gäller affärsbiten. Den norske entreprenören Bård Eker som kontrollerar 49 procent av aktierna i biltillverkaren är övertygad om att Koenigsegg kan bidra med mycket positivt i Trollhättan.

- Jeg er sikker på at vi har noen gode løsninger for Saab, med banebrytende teknologi. Og vi tar ikke et nei for et nei når en ny idé kommer opp, säger han till norska Dagbladet.

Vidare är Eker väldigt tydlig med att avsikten med att köpa Saab inte är att "choppa det opp", det vill säga dela upp det och sälja det vidare.

Det låter ju som en riktigt bra Norgehistoria för alla de saabister som hoppas och tror att företaget har en framtid. Här är till slut en seriös ägare som verkar vilja något.

För de Saabanställda finns dock risk att det också döljer sig en mindre roligt överraskning i Koenigseggs övertagande. Bård Eker lär nämligen också ha sagt att det inte finns någon verksamhet som drivs mindre effektivt än en bilfabrik. I samma andetag påpekade han att Saab har 1 200 ingenjörer anställda, medan de på Koenigsegg är 10 personer som utvecklar världens snabbaste bil.

Det Koenigsegget hade inte jag velat öppna om jag hade varit ingenjör på Saab.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.