Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Israel har inte lärt läxan

Det är bara genom fler arbetstillfällen, ökad handel och öppna gränser som fred kan byggas i Gaza och Mellanöstern. Framtvingad underkastelse är ingen lösning.
Björn Öijer Publicerad 11 januari 2009, kl 15:15

Såväl israeler som palestinier har rätt att ta till vapen för att i självförsvar skydda sin befolkning. När flygangreppen mot Gaza inleddes 27 december och följdes av markoffensiven hälsade Israels regering att det var den läxa Hamas skulle få för raketbeskjutningarna av judiska samhällen. Men Israel har uppenbarligen inte lärt läxan av 40 års kontraproduktiv ockupation av palestinska områden.

Den politiska ledningen på båda sidor gör sig skyldig till brott mot folkrätten, när civila angrips och dödas. Att den israeliska väpnade vedergällningen saknar proportioner är det inte bara Sveriges utrikesminister som ger uttryck för. När båda regimerna vägrar att hörsamma FN:s uppmaning till omedelbar vapenvila visar de ett fullständigt förakt för civilbefolkningens lidande. Alla vet att massiv militär vedergällning mot ett extremt tätbefolkat miniterritorium som Gaza skördar offer bland kvinnor, barn och gamlingar.

Det palestinska folket är mer utsatt än någonsin splittrat som det är på två politiska ledningar, PLO och Hamas, och inhysta på två från varandra avskurna och blockerade markområden. Ansvaret för freden vilar därför tyngst på den enda regionala stormakten, det till tänderna rustade Israel. Många säger att Israel länge visat återhållsamhet. Men har Israels regering gjort någonting för att underlätta en tvåstatslösning sedan avvecklingen av bosättningarna i Gazaremsan?

I stället har murar rests runt och på palestinskt territorium i ett försök att stoppa terrorism. Gränsövergångar har stängts. Export och import har i stort sett upphört liksom arbetskraftens rörlighet över gränserna. Gaza och Västbanken har blivit två gigantiska utomhusfängelser utan annan försörjning än internationellt bistånd. Har det ökat chanserna till fred och stabilitet för de olika folkgrupperna i Mellanöstern?

TCO:s kontakter med den palestinska fackliga centralorganisationen PGFTU ska ses i ljuset av uppfattningen att fred endast kan byggas genom arbete och välstånd, gränsöverskridande handel, utbildning, kulturellt och ekonomiskt utbyte, fungerande infrastruktur, dialog och samlevnad, erkännande av varandras likheter och rättigheter såväl som respekt för varandras olikheter. I det arbetet är det viktigt att upprätthålla kontakter även med facket i Israel.

Lösningen kan inte överlämnas åt parterna. Här krävs medverkan av FN, EU, de arabiska grannarna och inte minst USA, som efter Bush nu har en möjlighet att visa konstruktiv handlingskraft. En uppgörelse utan medverkan av folkvalda och terroriststämplade Hamas vore naiv. Den vore inte långsiktigt hållbar. Låt oss för den sakens skull hoppas att förhandlingarna inte landar i en trestatslösning. Som den politiska och militära situationen utvecklats sedan millennieskiftet är detta ett scenario som inte kan uteslutas.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.