Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Hellre invald än bortvald

Varför tjafsa så mycket om att kvotera in kvinnor till bolagsstyrelserna? Förbjud kvotering som fenomen, så löser sig problemet av sig självt.
Johanna Rovira Publicerad
Johanna Rovira kommenterar

Trots att kvinnorepresentationen i styrelserna faktiskt ökar, så går det på tok för långsamt.

- Varför ska vi ha kvinnor i styrelserna? Det är lönsamheten som är viktigast för bolagen, hävdade en börsexpert som inte alls verkar se snedfördelningen som ett problem. Han anser att det saknas seriös forskning som visar att lönsamheten ökar med fler kvinnor i styrelsen.

Jag tvivlar dock starkt på att det finns forskning som visar motsatsen. Min fasta övertygelse är att kvinnor är, och har förutsättningar att vara, lika duktiga/smarta/kompetenta/lönsamma som män. Enkönade styrelser måste rimligtvis gå miste om en massa värdefull erfarenhet och kompetens.

Att det fortfarande finns så få kvinnor i styrelserna handlar inte om att det saknas kompetenta kvinnor utan att männen i styrelserna kategoriskt kvoterar in andra män. Förbjud den rådande kvoteringen så bör problemet med gubbstyrda företag snart vara ett minne blott.

- Och hur har du tänkt dig att det ska gå till? frågar en manlig kollega i tämligen försmädlig ton

- Jamen, det är väl lagstiftarnas problem, svarar jag, men tänker sen på den behjärtansvärda diskrimineringslagen, som ofta känns lika meningsfull att använda mot fördomsfulla arbetsgivare som att jaga lejon med örontops.
För trots att bevisbördan är omvänd och ligger hos den som anklagats för diskriminering, är det svårt för en som utsatts att få rätt. (Om det inte handlar om något behjärtansvärt försök till positiv särbehandling, då har den förfördelade god chans att vinna).

Problemet är också att många drar sig för att anklaga eftersom man är rädd för svepskälen. Man bävar för vad arbetsgivaren kan komma på att säga för nedsättande om ens person när de insett att de mätbara, dokumenterade egenskaperna, som erfarenhet och utbildning, faktiskt är sämre hos den de kvoterat in.

Men trots att diskrimineringslagen är ganska uddlös, så finns den där som en bekräftelse på att det inte är okej att diskriminera. Arbetsgivarna må ha rätt att anställa vem de vill, men de måste ändå tänka sig för lite, för om de är allt för uppenbart diskriminerande kan det bli torsk.

En antikvoteringslag kunde ha samma effekt. Och de fack som idag är tveksamma till att sälla sig till kvoteringsförespråkarna, på grund av rädsla för statens inblandning, bör kunna ställa sig bakom en lag som säger att det är fel att kvotera in enbart män.

I själva verket ser jag inga som helst problem med att kvotera kvinnor till bolagsstyrelser.

- Men skulle du verkligen vilja ha ett jobb bara för att du är kvinna, frågade en kvinnlig kollega, lite tvivlande.

- Hellre invald än bortvald, svarade jag.

Uttrycket är inte mitt, men det är så himla bra att jag inte drar mig för att sno det. Jag skulle inte heller dra mig från att sno ett jobb från en man med likvärdig kompetens - trots att jag är kvinna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.