Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fyra miljoner innovatörer

I nya TV-serien Innovatörerna har de anställda huvudrollen, inte experterna. Det är själva poängen. Premiären gav mersmak.
Björn Öijer Publicerad 16 mars 2009, kl 15:18

Efter söndagskvällens premiär på Ingenjörsamfundets serie Innovatörerna i TV8 vet vi att detta är något helt annat än SVT1:s Diplomaterna, där två UD-tjänstemän agerade framför kameran och löste problem under i vissa fall diskutabla former.

Innovatörerna har också två experter utsända på uppdrag, kreativitetsdoktorn Hans Björkman från Unionen och innovationsprofessorn Kaj Mickos. Men deras uppgift är bara att sondera terrängen i krisdrabbade företags kontorsrum och produktionsanläggningar. Sedan är det personalen som står för nytänkandet.

Sex företag får besök av coacherna Björkman och Mickos. Med en metod kallad "speed innovation"  engagerar de hela personalgruppen i ett gemensamt idéflöde, som på endast några dagar levererar åtminstone ett embryo till en ny affärsplan.

Först ut var väveriet F.O.V. Fabrics i Borås. 1991 gjorde företaget ett jätteryck när man växlade över från att sy kavajfoder till att tillverka slitstarka textilpåsar för bilarnas krockkuddar. Det patentet går snart ut, och efterfrågekrisen inom fordonsindustrin tvingar än en gång fram en nyorientering. Företaget har krymt från 300 till 75 anställda.

I programmet fick vi se hur Björkman och Mickos läxar upp ledningen för att de bara kallat in chefsgänget till den viktiga diskussionen om företagets framtid och överlevnad. Cheferna får fem minuter på sig att hämta upp kvinnor med 30-40 års anställning från sina vävmaskiner. Kvinnor som aldrig tidigare satt sin fot i något styrelserum eller tillfrågats om design och utveckling kommer nu med geniala förslag, till exempel engångsgrillar av textil, som inte är brandfarliga i skog och mark, och textilkomposter för villaträdgården.

Andra idéer är en carport byggd av textilväv och stålhårda textilkomponenter som alternativ till armeringsjärn i byggsektorn. För ytterligare en idé har man redan sökt europapatent: odlingsrör i textilt material för plantering utomhus av blommor, växter och grödor.

Allt är effektivt berättat på 30 minuter, inklusive reklamuppehåll. Dramatik och känslor och närgången kamera. Se reprisen i morgon! Och resten av serien fem söndagar framåt.

Vad skulle inte dessa två herrar kunna uträtta i Trollhättan? Kan ingen tipsa Saab Automobiles rekonstruktör? Visserligen kör innovatörerna omkring i en Volvo. Det vore kanske för provokativt att närma sig bilfabrikens alla innovatörer i ett sådant fordon.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.