Vecka 42, måndag till torsdag, samlas 260 ombud för knappt årsgamla superfacket Unionen till kongress i Örebro. Ny ordförande och styrelse ska väljas, och beslut ska tas om en bantad ekonomi. Mera medlemsnytta för mindre pengar.
Enligt förslaget till vision och handlingsprogram vill Unionen bli det ledande fackförbundet i Sverige. Trots medlemstapp de senaste åren är förbundet störst i privata arbetslivet och vill därtill "ligga steget före" i samhällsdebatt och utveckling, erbjuda det mest "attraktiva medlemskapet", vara det "självklara fackliga valet för alla tjänstemän" och "ledande i utvecklingen av den svenska modellen".
På tisdag behandlas detta förslag tillsammans med plattformarna för lönepolitik och arbetsmiljö i gruppdiskussioner runt 38 bord. Många förhandsyrkanden har redan kommit in via Unionens hemsida. Anette Eriksson, region Småland, yrkar att visionsdokumentet ska kompletteras med ordet "solidaritet". Hon motiverar det med att hela fackföreningstanken bygger på solidaritet. Men det finns för lite av solidaritet i dagens samhälle, skriver hon.
Anette Erikssons önskemål får starkt stöd i en webbenkät som Kollega gjort inför kongressen. 30 procent av ombuden tror att det mest effektiva sättet för Unionen att få fler medlemmar är att "tydliggöra den fackliga idén om solidaritet m m". Inget annat svarsalternativ kommer i närheten av detta. Bättre medlemsservice och större stridsvilja hamnar på andra plats (ca 15 procent anger de alternativen), medan lägre medlemsavgifter anförs av knappt 12 procent av ombuden och fler försäkringar av endast en procent!
Något förvånande är kanske att medlemsrekrytering bara hamnar på fjärde plats i undersökningen, när kongressombuden får prioritera bland Unionens viktigaste uppgifter. Den uppgift som får flest röster är medlemsservice, därefter kommer påverka arbetsmarknadspolitiken och som trea löner. I förslaget till handlingsprogram sägs att Unionen behöver kraftsamla kring uppgiften att värva medlemmar och att det är en förutsättning för att kollektivavtalen ska kunna behålla sin legitimitet.
Även om finanskris, varsel om uppsägningar och lågkonjunktur borde ge positivt utslag i medlemssiffrorna resten av året är och förblir rekrytering av nya medlemmar en ödesfråga - för Unionen och alla andra fackförbund.