Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Facket hänger på miljötåget

Sent omsider vaknar även facket. Rätt hanterade kan miljöhoten ge svensk industri ett uppsving, hävdar IF Metall i en ny rapport.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Tidigare har ofta miljökrav ställts mot sysselsättning: Får vi inte släppa ut skiten blir vi av med jobben. Ur det perspektivet är IF Metalls upplägg offensivt.

- Vi ska inte tänka att industrin ska lägga ned. Vi vill att man ska se våra företag som föredömen. Att misslyckas finns inte på kartan, sa IF Metalls ordförande Stefan Löfven när miljörapporten presenterades.

Här framstår miljöproblemen mer som möjlighet än hot. Industrin kan ta fram nya tekniska lösningar som minskar utsläppen och energiförbrukningen. Det är naturligtvis rätt tänkt. Alternativet att helt enkelt stänga de svenska fabrikerna och flytta tillverkningen utomlands framstår inte som varken ansvarsfullt eller realistiskt. I ett globalt perspektiv är det inte troligt att klimatpåverkan skulle bli mindre. Inte heller är det särskilt troligt att Sverige enbart kan leva på design och popmusik. Tillverkningsindustri är visserligen inte särskilt flashig, men inte desto mindre ganska bra att ha.

Ny teknik kan bli en källa till nya exportinkomster och nya jobb, påpekar IF Metall och ger exempel på några företag som utvecklar användandet av cellulosaetanol, bränsleceller, vindkraft och solenergi. Ett är Solibro AB som arbetar med solceller. Nu bygger företaget en prototypfabrik i Tyskland i stället för i Sverige. I Tyskland är nämligen de ekonomiska villkoren bättre för solelstillverkning.

Här finns uppenbarligen en del att göra, även när det gäller förutsättningarna för svensk industri. Bra därför att IF Metall lyfter frågan och tar initiativ.

Vem vet. Kanske kan de få fler fackförbund att haka på. Om inte annat borde också övriga fack ha börjat inse att miljöfrågan kommer att hänga med ett tag, och att det är en fråga som kräver ställningstagande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.