Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Extrakongress måste kallas in

Unionens första kongress blev en halvmessyr. Ny ordförande och styrelse valdes. Ekonomi och handlingsprogram klubbades. Mycket mer hanns inte med trots fyra dagars intensiva diskussioner.
Björn Öijer Publicerad

Ingen skugga faller över alla förtroendevalda och anställda i Unionen som tillsammans förberett och genomfört kongressen på Conventum i Örebro denna vecka. De har slitit och kämpat, inte minst det duktiga presidiet och beredningsutskottet som på ett föredömligt sätt hanterat sina uppgifter. Unionens avgående ordförande Mari-Ann Krantz tog på sig att man missbedömt hur mycket tid som egentligen behövdes.

Att tre av fyra strategiska styrdokument för de närmaste tre åren - visionen och plattformarna för lönepolitik och arbetsmiljö - inte hann slutbehandlas trots att de 260 ombuden höll liv i debatten till efter midnatt i onsdags, det kan inte beskrivas som annat än ett misslyckande. Så fort som möjligt måste nu ombuden kallas in igen, till extrakongress. Det innebär en massa resande, hotellboende och extraarbete till en kostnad av två tre miljoner, minst.

Demokratin måste få kosta. Men i ljuset av de tuffa besparingar på personal och verksamhet som organisationen nu genomför för att Unionen ska komma i ekonomisk balans 2012 sticker en sådan merkostnad i ögonen.

Lärdomen för framtiden är att kombinationen av en hel dags gruppdiskussioner om motioner och program och fortsatt debatt i plenum med ändlösa talarköer är alltför tidskrävande. Då var ändå alla inlägg tidsbegränsade!

Den längsta debatten handlade om det så kallade Tria-samarbetet, där Unionen tillsammans med ST och SKTF erbjuder högskolestuderande gemensamt medlemskap för endast 100 kronor i alla tre förbunden under hela studietiden. Kritikerna ville att Unionen skulle övergå till att rekrytera studerandemedlemmar i egen regi. Försvararna önskade testa "Nya Tria" som sedan i augusti ger Unionen rätt att tydligare profilera sitt eget varumärke på universiteten. Goda skäl framfördes från båda håll. Beslutet att tills vidare fortsätta det tvärfackliga samarbetet för att möta konkurrensen från Saco känns bra.

Kongressen skärpte handlingsprogrammets miljöprofil på så sätt att inte bara arbetsgivaren, utan också Unionen, ska ta ansvar för den yttre miljön. Om det är praktiskt möjligt ska Unionens förtroendevalda och anställda välja ett miljövänligare alternativ i allt sitt arbete.

Flera motionärer ville att Unionen skulle utreda om delar av kollektivavtalen kan göras exklusiva för medlemmar och inte omfatta även oorganiserade på arbetsplatsen. Kongressens majoritet ansåg dock att ett sådant förslag skulle äventyra den svenska modellen med normerande kollektivavtal. En annan sak är att PTK och LO just nu pratar kollektiva särlösningar för medlemmar i förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om ett nytt Saltsjöbadsavtal.

Cecilia Fahlberg valdes med betryggande majoritet till ny ordförande för Unionen. Hon önskas lycka till med byggandet av det lag som förbundsstyrelsen utgör. Vid sin sida får hon Peter Hellberg och Bengt Olsson, som valdes till förste respektive andre vice ordförande.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.