Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

EU-fördraget vs strejkrätten

Irländarna sa nej till Lissabonfördraget, EU:s nya konstitution. Här hemma skapar det nya möjligheter att använda fördraget som påtryckningsmedel för att skydda kollektivavtal och strejkrätt.
Björn Öijer Publicerad

Resultatet i den irländska folkomröstningen innebär att ett nytt fördrag för EU:s 27 medlemsländer ännu en gång skjuts på framtiden. Ett mindre sannolikt alternativ är att Irland får göra undantag och övriga medlemmar fortsätter processen med att ratificera Lissabonfördraget. Den nya stadgan är tänkt att träda i kraft 1 januari 2009. Hittills har 18 stater godkänt fördraget.

För två veckor sedan beslutade LO-kongressen att verka för att Sverige inte ska ratificera Lissabonfördraget förrän utredningen om Lavaldomens effekter på svensk arbetsmarknad är slutförd. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har gett utredaren Claes Stråth tid till 15 december, medan riksdagen väntas godkänna nya EU-fördraget redan i höst.

LO-kongressens beslut välkomnades inte av ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som anser att Lissabonfördraget ger löntagarna ett starkare skydd än europeiska unionens nuvarande fördrag. Lundby-Wedin är också ordförande i Europafacket, vars generalsekreterare John Monks lobbar för att ett socialt protokoll ska knytas till EU-stadgan och den vägen säkra att konflikträtten blir överordnad den fria rörligheten. Kritiker menar att ett sådant protokoll inte blir bindande för medlemsstaterna. Dessutom dröjer det minst till 2010 innan det kan träda i kraft.

I Danmark, som också utreder effekterna av Lavaldomen, fanns tidigare en majoritet i folketinget för att villkora Lissabonfördraget mot ett starkare skydd för kollektivavtal och strejkrätt. Politikerna har dock backat från att ta fördraget som gisslan. Förslag till lagändring presenteras 19 juni. Genom ett tillägg till utstationeringslagen ska även i fortsättningen danska fack kunna blockera utländska entreprenader som inte betalar avtalsenliga löner.

I Sverige är det bara vänsterpartiet som sluter upp bakom kravet att villkora EU-fördraget. Socialdemokraternas Skånedistrikt stöder kravet. LO-förbundens avdelningar i Stockholms län med Byggettan i spetsen fick efter lång debatt med sig kongressen på att skjuta upp ratificeringen. Däremot sa kongressen nej till en motion om att folkomrösta om fördraget. Irland var för övrigt enda EU-medlemmen som arrangerade folkomröstning.

Förmodligen kommer inte regeringen Reinfeldt att låta sig påverkas av LO:s uppvaktning. Men hur meningsfullt är det nu att över huvud taget ta upp frågan i riksdagen? Om så ändå sker är det tänkbart att utredaren Claes Stråth pressas att komma med ett delbetänkande före riksdagens omröstning.

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden kan under inga förhållanden slutföras utan att Lavaldomens negativa konsekvenser har undanröjts. Medlemmar i Unionen har redan drabbats av Lavaldomens smittoeffekter. Anställda på telekomföretaget Relacom sades upp och ersattes av lågavlönade polska teletekniker utan svenskt kollektivavtal. Konkurrens måste ske på lika villkor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.