Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Dragkamp om pengar i första debatten

Efter dag ett på Unionens kongress står det klart att ekonomin blir den kniviga frågan. Ombud från flera regioner vill inte acceptera en modell där storleken på anslagen kopplas till antalet medlemmar.
Björn Öijer Publicerad 7 oktober 2008, kl 01:08

Alla som yttrade sig i debatten på måndagen slöt upp bakom målet att få Unionen i ekonomisk balans enligt formeln: endast 15 procent av verksamheten får finansieras av kapitalet år 2012 mot 33 procent i dag. Förbundsstyrelsen fick också stöd för att inte sänka medlemsavgifterna. Däremot var åsikterna delade om förslaget att basera anslaget för regionernas verksamhet på en viss summa pengar per medlem upp till 10 000 medlemmar och en något lägre summa per medlem därutöver.

Många talare slöt upp bakom Hans Lindau från region Sjuhall. Han ville behålla nuvarande grundanslag på 12 miljoner kronor per region uppräknat med tre procent årligen. Han krävde också en tusenlapp för varje medlem utöver 10 000 och ytterligare 200 kronor per skalle för att bygga upp ett eget kapital i regionen. Den merkostnad som skulle uppstå i förhållande till styrelsens rambudget ansåg Lindau att styrelsen ska täcka.

Därmed skulle styrelsen snuvas på ca 80 av 300 miljoner i "brandkårspengar" avsedda att spenderas där de behövs som mest i organisationen. Unionens kanslichef Nils-Åke Carlsson bekände i ett känsloladdat anförande inför kongressen sin oro för att inte kunna leverera tillräckligt med tjänster efter de kraftiga nerskärningar av personal och verksamhet som nu genomförs på förbundskontoret i Stockholm. Eftersom det förbundsgemensamma tar smällen bör regionerna visa återhållsamhet var budskapet. Regionernas andel av budgeten ökar ändå från 35 till 40 procent för att klara de medlemsnära arbetsuppgifterna.

Ombud från Småland, Värmland, Väst och Skaraborg yrkade bifall till Hans Lindaus motförslag. Ombud från norra Sverige argumenterade för att få ha kvar extraanslag på grund av långa resvägar mellan arbetsplatserna, vilket retade upp stockholmarna som hotade med att i så fall föra in dyra lokalhyror i debatten. Jan-Otto Sten, Mälardalen, undrade var skamgränsen går för att beviljas 12 miljoner i anslag. Räcker det med 6 000 medlemmar?

Det blev mycket vi och dom i inläggen och uppfriskande var det att höra Anders Holger-Nilsson från Göteborg uppmana till skärpning. Tillsammans är vi starka. Det vi gör i Unionen gör vi gemensamt, sa han och rev ner de starkaste applåderna.

Förbundsstyrelsen fick stöd från Stockholm, Göteborg och Gävleborg, även i uppfattningen att kapitalet bäst förvaltas centralt i stället för att pytsas ut på varje region.

Talarlistan var inte tom, när kongressen med en timmas försening ajournerades för middag. Debatten om ekonomin återupptas på onsdag.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.