Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Den glädjedödande idrotten

Sport är kul. Men bara för dem som får vara med. I många klubbar stänger man ute barn som vill börja idrotta, berättar Pockettidningen R i sitt senaste nummer.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

En tolvårig pojke ska flytta hem efter att ha bott utomlands. Nu vill han börja idrotta. Finns det plats för honom? Med den frågan har Pockettidningen R har vänt sig till 43 klubbar på elitnivå eller snäppet under.

17 av klubbarna säger nej. Djurgårdens hockeylag svarar exempelvis: "Jag gissar att det kan bli svårt om han inte har någon erfarenhet".

För oss med barn som idrottar är inte resultatet överraskande. I min sons fotbollsklubb, en av de stora elitklubbarna, får inte heller vem som helst vara med. För att få plats måste barnen först visa att de är tillräckligt duktiga på en eller flera provspelningar. För dem som inte tidigare spelat fotboll i en klubb är det ganska kört.

Lyckas de trots allt komma med väntar en kraftig ekonomisk smäll för föräldrarna. Ska man spela fotboll i ett ungdomslag med ambitioner räcker det inte med att skaffa sig fotbollsskor och benskydd. Med resor, träningsläger, overaller och cuper blir det ett antal tusenlappar för föräldrarna att hosta upp. Långt ifrån alla mäktar med det.

Det här är naturligtvis vansinne. Framför allt för att barn utestängs från något som kan bli en enorm positiv upplevelse. Något som i bästa fall kan leda till ett livslångt intresse för idrottande. Effekten kan bli den motsatta och att man snarare dödar intresset.

Det är också vansinne ur klubbarnas eget snäva perspektiv. Det många klubbar vill är att fostra nya stjärnor, spelare som någon gång ska ta steget upp i det egna A-laget.

Men når de målet genom att tidigt satsa på enbart de duktiga? Knappast. Ingen vet vem som når ända fram. Barn utvecklas olika i olika åldrar, som idrottsforskaren Rolf Carlson påpekar i Pockettidningen R.

Det går kanske inte att hindra klubbar från att elitsatsa redan bland tolvåringar. Men varför ge dem bidrag? Det är ju knappast för att få fram en ny Zlatan som vi stoppar in skattepengar i ungdomsidrotten. Huddinge hockey, en av de klubbar som sa nej till tolvåringen i undersökningen, fick exempelvis 485 000 kronor i bidrag till ungdomsverksamheten från kommunen.

Enligt Pockettidningen R har regeringen avsatt ytterligare 500 miljoner kronor per år, bland annat för att stimulera idrottsföreningarnas barn- och ungdomsverksamhet. Visst, det kan finnas praktiska hinder. Brist på planer, tränare och så vidare. Men en ungdomsverksamhet som inte åtminstone försöker ta emot alla är inte värd namnet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.