Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Dags för facket tala allvar med spararna

Många svenska industriföretag tar inte sitt ansvar för mänskliga och fackliga rättigheter i utlandsverksamheten eller svajar när de borde vara tydliga, visar Unionen i en rapport. Vad råder facket spararna?
Bengt Colling Publicerad

Förutom anställdas rätt att organisera sig, arbeta fackligt och förhandla på arbetsplatsen har inställningen till diskriminering, barnarbete och tvångsarbete undersökts, liksom hur etiska riktlinjer följs, vilka möjligheter anställda har att anmäla brister och i vilken mån de svenska företagens tar ansvar för leverantörernas beteende.

Undersökningen är en typ av opinionsarbete facket nog behöver ägna sig mer åt.

Vad hjälper aldrig så effektivt förhandlande här hemma om arbetsgivarens filialer i utvecklingsländer kan lägga ut jobben på skuttar med rättslös och utsugen personal?

Unionens rapport har granskat vad 16 svenska industriföretags skriver i sina etiska uppförandekoder på koncernnivå och hittat brister i skrivningarna hos flera företag. Man borde naturligtvis gå vidare och studera hur det ser ut i praktiken, även om det är en stor uppgift.

Men en facklig organisation som Unionen bör också bilda opinion mot drivkrafterna.

Vilka är de giriga monster som får företag att plåga anställda för ännu högre vinst?

Det är ju vi.

De gamla industrikapitalisterna som månade om familjeföretaget och kunde visa de anställda på en gång snålhet och patriarkal omsorg är sedan länge marginaliserade. I kasinoekonomins tidevarv flyttar investerarna rastlöst sitt kapital dit där det avkastar bäst och snabbast. Aktieägarvärden är ledningens ledstjärna i alla prioriteringar.

Löntagare i världens allt fler rika länder som letar ständigt bättre avkastning för sitt sparande till pension och andra ändamål är via fonder alltmer dominerande ägare.

Unionen och andra fackliga organisationer bör inte nöja sig med att förhandla med arbetsgivarna och samtala med medlemmar om lön och pension. Diskutera med oss som sparare också - om etik och solidaritet. Alla vill vi att sparpengarna ska förränta sig, men inte till vilket pris som helst för medmänniskor.

Ta initiativ till Rättvisemärkt för aktier, Unionen!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.