Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Arbetslösa känner sig svikna av a-kassan

A-kassan är den nya tidens lapplisa. Nödvändig, men fritt fram att skälla på. Att det blivit så är fullt begripligt.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Minns ni för en tio, tjugo år sedan när hetsen mot lapplisor och p-nissar var som mest utbredd? Lapplisorna sågs som ett verktyg för förbudsstaten. Skulle man inte ens få ställa sin bil där man ville? I vissa kretsar, läs aggressiva bilburna män, sågs lapplisor som fritt villebråd.

A-kassehandläggarna kan inte ha det mycket lättare. De berättar nog inte gärna vad de jobbar med när de går på fest och träffar nya människor.

Sällan läser man något positivt om deras arbete. När jag slår i Kollegas arkiv hittar jag två typer av artiklar: dels de som handlar om yttre faktorer som avgifter och ersättningsnivåer, dels de om människor som råkat illa ut i kontakten med kassan.

A-kassan framstår som rena värstingen. Den struntar i att lämna besked, bråkar om blanketter och bestämmer sig ibland för att inte betala ut något alls. "Väldigt kränkande", "ingen medmänsklighet", "skandalöst", är några omdömen från människor som anser sig blivit illa behandlade.

Det är fullt begripligt att folk upprörs. De har blivit av med sina jobb och sin trygghet. De har betalat till en försäkring, ofta i massor med år, som de nu vill dra nytta av. Men vad händer? I stället för pengar får de höra att det saknas uppgifter och att ansökan måste kompletteras. Och när de ringer kassan möts de av beskedet att deras handläggare är upptagen.

Det är klart att de blir förbannade. Det är till och med en sund reaktion. Men det är knappast a-kassans anställda som ska ta stöten. Högst sannolikt gör de sina jobb efter bästa förmåga.

Snarare är det ett systemfel.

Det tar fyra veckor innan den som blivit arbetslös får sina pengar, vilket inte är mycket att säga om. Men alltför ofta tar det längre tid. Den rapport som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen publicerade nyligen visar att medianväntetiden är 52 dagar. Och då pratar vi om alla landets a-kassor. Det finns alltså kassor med betydligt längre väntetider.

Det är inte rimligt. Är det några som inte ska råka ut för taskig behandling är det de som redan har det svårt.

A-kassorna ska ha resurser att ta hand om sina medlemmar. Blanketter ska vara så pass enkla att vem som helst ska kunna fylla i dem utan att göra fel. Risken att någon av misstag lämnar ofullständiga uppgifter ska vara minimal.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.