Annons
Annons
 • Coronapandemin ledde till att Johan Svälas uppdrag minskade drastiskt under sommaren. Foto: Privat, Izabelle Nordfjell / TT

Nytt stöd välkomnas av egenföretagare

Publicerad 10 september 2020, kl 11:16

Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet beslutat att satsa fem miljarder kronor i stöd för personer med enskild firma som drabbats av den ekonomiska krisen. För egenföretagaren Johan Svälas kan stödet bli en räddning.

Företag som fått ekonomiska problem i pandemins spår har kunnat söka olika typer av statliga stöd, som till exempel omställningsstöd. Men modellen har inte riktigt fungerat för alla som har enskild firma, menar Januaripartierna och inför därför nu en ny stödform för enskilda näringsidkare.

Stödet beräknas kosta 3,5 miljarder för i år och 1,5 miljard nästa år. Planen är att stödet ska vara på plats från mitten av oktober.

Beskedet välkomnas av egenföretagaren Johan Svälas i Dalarna, som är miljökonsult med fokus på lösningar inom vatten och avlopp.

– Det är jättepositivt, alla stöd som försöker underlätta för oss egenföretagare är välkommet, säger han.

Pandemin har satt käppar i hjulet för många av Johan Svälas uppdrag under sommaren. Arrangemang som konserter på Dalhalla, Classic Car och dansbandsveckan i Malung, där Johan Svälas brukar ordna provisoriska lösningar för vatten och avlopp, har varit inställda. Omsättningen har störtdykt.

Läs mer Egenföretagare riskerar konkurs: ”Det tog tvärstopp”

– Vissa dagar har jag haft en timmes jobb, det säger sig självt att det inte går att leva på. Men jag har flera ben att stå på tack och lov och har fått hitta på nya lösningar. Jag har fått på mig fler grovjobb och totalentreprenader, saker som jag i normala fall inte pysslar med, bara för att kunna livnära mig, berättar han.

Johan Svälas har inte satt sig in i alla detaljer kring det nya stödet men uppger att han kommer att söka pengar.

– Självklart kommer jag att söka. Jag har haft stor hjälp av att korttidspermitteringen, det var enkelt att söka och när pengarna började tryta var de snabba med att betala ut stödet. Det har gjort att jag klarat mig.

Det nya stödet ska ge ersättning för 75 procent av det man tappat i omsättning jämfört med samma period 2019, och den maximala ersättningen per företag är 120 000 kronor. Stödet ska ges till enskilda näringsidkare med en årsomsättning som överstiger 200 000 kronor och där tappet i omsättning jämfört med 2019 är minst 30 procent för mars-april, 40 procent för maj respektive 50 procent för juni-juli.

Läs mer: TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Mildare regler för företagare med a-kassa

  Regeringen underlättar för egenföretagare i kris. Nu får företagare uppdatera sociala medier och hålla igång kund- och leverantörskontakter, utan att förlora sin a-kassa.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.