Annons
Annons
 • Norwegian kommer att permittera en stor andel anställda till följd av coronasmittan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Norwegian varslar till följd av corona

Publicerad 10 mars 2020, kl 14:01 Uppdaterad 10 mars 2020, kl 14:46

Flygbolaget Norwegian ställer in cirka 3 000 avgångar och varslar om permittering på grund av effekterna av corona.

Det norska lågprisflygbolaget Norwegian har märk av en minskad efterfrågan som en följd av coronaviruset. Därför planerar bolaget nu att ställa in cirka 3 000 flygningar från mitten av mars till mitten av juni. Det motsvarar cirka 15 procent av Norwegians kapacitet under perioden. Enligt ett pressmeddelande från bolaget kommer man även att vidta permittering av en betydande andel anställda.

Läs mer: Varsel – så funkar det

Läs mer: Coronaviruset kan ge nedskärningar på SAS

– Vi har inlett formella samtal med våra fackföreningar gällande permittering av anställda. Vi kommer att fortsätta ha en konstruktiv dialog med fackföreningarna och våra kollegor för att ta oss igenom den här svåra tiden, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Norwegian kommer att återkomma med fler detaljer så snart de planlagda ändringarna är klara. Kunder som berörs kommer att bli informerade direkt.

Unionen har drygt 300 medlemmar på bemanningsföretaget OSM Aviation som anlitas av Norwegian.

– Jag vet inte i nuläget hur detta kommer påverka våra medlemmar på OSM men vi befinner oss i en ovanlig situation och det är helt klart så att corona påverkar flygbranschen, säger Elin Svensson, central ombudsman på Unionen.

Kollega söker kabinklubben på OSM Aviation.

PERMITTERING - LÖN UTAN ATT JOBBA

 • Permittering regleras i Lagen om anställningsskydd, las.
 • Den som är permitterad har rätt till samma lön och förmåner som om personen hade fått behålla sina arbetsuppgifter.
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  UKK säger upp personal

  Trots att det äntligen börjar ljusna för eventbranschen lägger Uppsala konsert och kongress (UKK) ner hela sin teknikavdelning och säger upp sina musikproducenter. Lokalvårdare och kökspersonal ska hoppa in som ersättare. Fackklubben är skeptisk och menar att vd kör sitt eget race.

 • Läs även...

  Trots varsel - facket på Nevs optimistiska

  Nevs i Trollhättan varslar 300 ur personalstyrkan, varav 200 tjänstemän. Unionenklubben är överraskade av varslets storlek men är trots det optimistiska inför framtiden.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.