Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gravid och uppsagd

Mari blev gravid under sin provanställning och när hon berättade det för chefen förändrades stämningen. Hon kände sig mobbad. Till slut fick hon gå.
- Sverige lever inte upp till EG-direktivet om mödraskydd. Här kan arbetsgivaren avbryta provanställningen utan att ange några skäl, säger Ninna Aslan, central ombudsman på Unionen.
Eva Karlsson Publicerad

Som många unga kvinnor i Sverige fick Mari börja sitt arbetsliv med en provanställning. Hon skulle jobba med redovisning. Efter några dagar gjorde hon ett misstag som uppmärksammades men som inte ledde till kritik just då och inte heller togs upp vid ett utvecklingssamtal som Mari hade med chefen tre månader in i provanställningen. Hon uppfattade inte att arbetsgivaren var missnöjd med henne, tvärtom, chefen bad henne att titta på olika kurser som hon kände att hon behövde samt påminde att hon skulle komma ihåg att ta ut sitt friskvårdsbidrag före årsskiftet.  

När Mari efter ytterligare en månad berättade att hon var gravid började chefen bete sig underligt. Hon skrek åt henne och stämningen blev otrevlig. En månad senare blev Mari uppsagd.

- I kollektivavtalet står att arbetsgivaren ska motivera sitt ställningstagande om tjänstemannen begär det, men i praktiken är det nästan omöjligt att visa på diskriminering, säger Ninna Aslan.

Ärendet gick till central förhandling. Arbetsgivaren nekade till anklagelserna och påstod att Mari inte hade varit tillräckligt bra i jobbet. Misstaget hon hade gjort i början av anställningen togs upp som ett bevis för hennes inkompetens.

- Hon fick aldrig något erkännande. Men hon fick en liten summa pengar och kände sig nöjd med att hon fått knäppa arbetsgivaren på näsan lite grann. 

I den svenska lagstiftningen finns inget skydd mot att gravida kvinnor får sina provanställningar avbrutna. EG-direktivet om mödraskydd kräver att arbetsgivaren måste lämna uttömmande skriftlig motivering om en gravid eller mammaledig arbetstagare sägs upp från sin tjänst.

- Jag kan inte säga om det hade räckt till i Maris fall, men Sverige måste börja leva upp till direktivet som är starkare än skrivningen i kollektivavtalet. Min bedömning är att det skulle sätta större press på arbetsgivaren, säger Ninna Aslan.

Vad ska en ung kvinna i Maris situation tänka på?

- Det är bra om hon skriver dagbok och noterar hur chefen reagerar när hon berättar om graviditeten samt vad som händer tiden efter. Det är även bra om det finns konkreta bevis som till exempel mejlkonversation.

Kan man hålla tyst och berätta först när man fått fast anställning?

- Jag skulle nästan rekommendera att man gjorde det. Det kan finnas personliga skäl till att man inte berättar, man kan till exempel ha haft missfall tidigare.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.