Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen varslar om strejk

Kabinanställda på charterbolagen TUIfly, Novair och Primera Air kan komma att lägga ner allt arbete från den 14 februari klockan 11 om inte avtal har träffats innan dess.
De som drabbas hårdast är resenärer som har bokat semester hos Fritidsresor, Apollo och Solresor.
Ola Rennstam, Eva Karlsson Publicerad

Arbetsgivarna vid de aktuella charterbolagen har sagt nej till Unionens krav på ett stopp för möjligheten att planera in arbetspass på upp till 60 timmar per sjudygnsperiod.

Det är fullt möjligt att uppnå bättre planering utan att det blir dyrare, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande:

- Unionens medlemmar har rätt till arbetstider som inte riskerar hälsan, som gör det möjligt att få en balans mellan arbete och privatliv och återhämtning mellan arbetspassen.

Avtalen med de tre flygbolagen löpte ut den 30 september 2011. I mitten av januari föreslog Unionen en frivillig medling, vilket arbetsgivarna accepterade. I fredags gav medlarna upp.

På Primera Air står medlemmarna bakom varslet, men man hade in i det sista hoppats på att kunna undvika en konflikt.
Malin Axelsson- Den situation vi har nu med en arbetsgivare som kan schemalägga oss upp till 60 timmar per vecka är helt orimlig. Det går inte att få balans mellan arbetsliv och privatliv och det tycker vi att vi har rätt till som alla andra. Det är inte så att vår arbetsgivare gör så här hela tiden, men när man gör det så går folk på knäna, säger Malin Axelsson, ordförande för Unionenklubben.
- Jag hoppas verkligen inte att det blir konflikt, det blir så tokigt för att det drabbar tredje part. Men vi måste få avtal med schysta villkor så vi kan ha ett socialt liv med familj och vänner.

På TUIFly Nordic har klubben under flera års tid försökt få till en begränsning av arbetstiden lokalt, men företaget har enligt ordförande Mats Bäverstam inte varit intresserat. Därför står medlemmarna enade bakom Unionens konfliktvarsel.
-  Jag är överraskad och otroligt beklämd över att det behövt gå så här långt, vi har förhandlat i fyra månader för att få till ett kollektivavtal. Vi arbetar tre helger av fyra på mitt företag och det innebär av förklarliga skäl att familjelivet blir oerhört drabbat, säger Mats Bäverstam.

- Det vi kräver är ingen reform utan en återgång till det regelverk som rådde fram till 2008. Jag själv med erfarenhet av schemaläggning av kabinpersonal vet att det inte behöver innebära några ökade kostnader för företaget. Vi tänker på våra passagerare och vill absolut inte att de ska bli drabbade av det här. Det är en och en halv vecka kvar, så jag hoppas att vi kan undvika strejk.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.