Det råder stora skillnader mellan generationerna när det gäller drömjobbet. 80- och 90-talister vill ha tydliga yrkesroller som ingenjör, polis och arkitekt medan de som befunnit sig på arbetsmarknaden längre tid drömmer om att vara författare eller äventyrare.
Läkare är ett drömjobb för många som är födda på 60-talet eller tidigare, medan 70-talisterna helst vill bli personalchef. Ekonom har för första gången åkt ut från drömjobbens tio-i-topplista. I toppen totalt sett ligger personalchef, följt av entreprenör och ingenjör.
Hinder på vägen mot drömjobbet är främst att man tycker det är för sent att sadla om och att man valt fel utbildning. Endast 11 procent anser att de har sitt drömjobb i dag - men bland egenföretagare uppger var tredje att de lever sin dröm vad gäller yrkesval. Vanligast är att chefer och personer som jobbar inom media och kultur tycker att de redan har sitt drömjobb.
Det är också stora skillnader mellan könen när det gäller drömjobbet. Det är i första hand kvinnorna som vill bli personalchef eller författare medan det är männen som drömmer om att bli entreprenör eller ingenjör. Musiker som kommer högt upp på männens lista är inte med på kvinnornas tio-i-topp. Omvänt är läkare ett populärt jobb bland kvinnor men inte bland män.
Uppgifterna kommer från en undersökning som Manpower gjort i samarbete med Kairos Future där drygt 8 000 personer svarat på frågor om arbete och karriär.