Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

A-kassan används som pensionsförsäkring

Publicerad

A-kassan används som pensionsförsäkring

A-kassan får betala när sju tjänstemän på Billingsfors pappersbruk sägs upp. Genom att tänja på reglerna fungerar a-kassan som pensionslösning.

Ett nytt datasystem på Billingsfors pappersbruk gjorde sju tjänstemän arbetslösa. Företaget pekade ut vilka de ville bli av med – nästan alla var över 55 år och hade jobbat länge. En person hade varit anställd sedan 1956.
- Ledningen hävdade att de äldre inte var användbara längre, säger Donald Holmgren som är SIF-klubbens ordförande.
- Men delvis är det företagets eget fel eftersom de knappt fått någon kompetensutveckling under alla år.
Enligt Donald Holmgren ville flera av de utpekade själva sluta. Men det gällde att hitta en ekonomisk lösning. Facket krävde avtalspensioneringar, men företaget ansåg att det var för dyrt.
- Ledningen sade att det inte gick att hävda att de bröt mot las princip sist in, först ut, eftersom de utpekade inte hade den rätta kompetensen, säger Donald Holmgren.
SIF:s regionchef i Trollhättan, Thomas Hagman, kallades in. Med hans hjälp höjdes löner och arbetstider för de utpekade. På det sättet blev a-kasseersättningen högre.
- När det gäller arbetstiderna såg jag till att justera så att deras kontrakt stämmer med verkligheten. Deltidarna jobbade mer än vad som stod i kontrakten, säger Thomas Hagman.
- Löneökningarna var inom avtal och lite individuella tillskott. De här personerna hade väldigt låga löner, så naturligtvis var det angeläget att få upp dem. Det var inget konstigt med det.
Dessutom skrevs avtal om återanställningsrätt. Om någon av de tidigare anställa i framtiden riskerar att utförsäkras från a-kassan har de rätt att komma tillbaka till bruket och jobba sex månader, vilket gör att de kan få en ny stämplingsperiod.
Marita Lemonaho som jobbar med tillsyn av arbetslöshetsförsäkringen på AMS tycker att det är det alltför vanligt att a-kassan tas med som en del i uppgörelser när företag vill göra sig av med äldre anställda.
- Det är en stor risk för den enskilda att gå med på ett sånt här avtal, säger Marita Lemonaho.
- Ofta tror man att det går att leva lugnt med a-kassan till pensioneringen. Så är det inte. Dyker det upp ett jobb som passar, kan man tvingas till långa pendlingar eller att flytta. Annars dras a-kassan in.
I våras gjorde AMS ett kritiskt uttalande mot att a-kassan används i pensionssyfte.
- Det urholkar systemet. Den här typen av avtal är inte acceptabla, säger Marita Lemonaho.
Donald Holmgren i Billingsfors tycker att han ställdes inför ett svårt val, men att det var omsorgen om medlemmarna som gjorde att han gick med på uppgörelsen.
- Innan facket sade ja lyssnade vi på de som var berörda. De accepterade uppgörelsen, varför skulle vi då driva det vidare? Vi kunde inte garantera att det fanns något bättre alternativ.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.