Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen på väg att bli Sveriges största fack

Unionen har med stor sannolikhet gått om Kommunal som Sveriges största fackförbund. Trenden att LO-förbunden krymper och TCO och Saco växer håller i sig.
Ola Rennstam Publicerad

"Med över 500 000 medlemmar är vi Sveriges största fackförbund." Så står det på Kommunals hemsida. Men frågan är om påståendet verkligen är korrekt. Kommunal har förlorat medlemmar flera år i följd och hade i höstas tappat till 501 000 medlemmar. Vid samma tidpunkt fick Unionen sin 500 000:e medlem och har fortsatt att växa kraftigt sedan dess. Mycket tyder alltså på att det är Unionen som är Sveriges största fackförbund. Först i nästa vecka får vi svart på vitt, då förbundet presenterar de senaste medlemssiffrorna.

- Det är inget självändamål i sig att vara större än Kommunal. För oss är det viktigt att alla fackförbund växer, men det är klart att det känns bra för en själv att säga att vi är Sveriges största i stället för näst största. Det faktum att vi växer är förstås väldigt glädjande och en bekräftelse på att vårt arbete ger resultat, säger Martin Linder, Unionens andre vice förbundsordförande.

Medför den positiva medlemsutvecklingen ett större ansvar?
- Jag vet inte om man har ett större ansvar just för att man är störst. Som det stora fackförbund som vi redan är har vi ett stort ansvar för våra medlemmar och för hur arbetsmarknadens parter utvecklar den svenska modellen på den privata sidan. Det Unionen gör påverkar näringslivet och samhället i stort, till skillnad från om man är ett litet fackförbund.

Finns det en fara att Unionen blir för stort och anonymt?
- Det finns en risk för det, men vi kommer att vara på hugget och arbeta på ett sätt så att alla medlemmar känner att Unionen är deras fackförbund och inte bara en koloss. Våra 500 000 medlemmar har många gemensamma intressen men man behöver också känna att Unionen fångar upp ens egna specifika bransch- och arbetsplatsfrågor. Det är en utmaning som vi är medvetna om och som kräver hårt arbete. Vi måste hela tiden påminna oss om att medlemsperspektivet är det viktiga.

Enligt Ekot tappade de 14 fackförbunden i LO cirka 12 000 aktiva medlemmar förra året och har nu sammanlagt drygt 1,5 miljoner medlemmar. Det är 16:e året i rad som LO-förbunden tappar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.