Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab har begärt sig i konkurs

Det står nu klart att Saabs ledning kastat in handduken vad gäller företagets överlevnad.
Kvart över nio i morse begärde Saab Automobile sig i konkurs genom att lämna in en ansökan till Vänersborgs tingsrätt. Rätten väntas ta beslut under dagen.
Anita Täpp Publicerad

Enligt Saab Automobile beror beslutet att begära företaget i konkurs på att kinesiska Youngman, efter de senaste beskeden från General Motors, GM, ger upp och inte längre tycker sig kunna slutföra planerade satsningar på den svenska biltillverkaren.
Saab ska hålla en presskonferens så snart tingsrätten gett besked om konkursansökan.

Även Näringsminister Annie Lööf ska hålla en presskonferens med anledning av Saabs besked i dag.

Unionen beklagar dagens besked och poängterar vikten av att de Saab-anställdas kompetens nu tas till vara.

 - Det är ett mycket nedslående besked som får svåra konsekvenser för alla medarbetare på Saab, för alla som är beroende av företaget, dess underleverantörer och för hela näringslivet i Västra Götaland. Saabs alla anställda och fackligt förtroendevalda har kämpat under så lång tid och visat med allt sitt engagemang att de tror på sitt företag och vill slåss för dess överlevnad, säger Unionens förbundsordförande säger Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

 - Nu är det viktigt att en konkursförvaltare omgående utses. Det krävs ett snabbt beslut om lönegarantin, så att medlemmarna kan få sina pengar, som de har fått vänta på så länge, Samtidigt är det i dag viktigare än någonsin att vi blickar framåt och ser de möjligheter som finns hos Saabs alla kompetenta och engagerade medarbetare. Här finns en hög teknisk och miljöteknisk kompetens, förmåga till effektiv produktion, projektledning och ett utvecklat säkerhetstänkande - kompetenser som efterfrågas starkt i hela näringslivet, säger Cecilia Fahlberg.

Mer info kommer under dagen.
 


 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.