Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen säger nej

En löneökning på 3,9 procent på 22 månader är för lågt. Unionen och de andra facken inom industrin säger därför nej till medlarnas bud.
Ola Rennstam Publicerad

Förslaget från de opartiska ordförandena (opo) innebär en löneökning på 2 procent för det första året och 1,9 för de nästkommande 10 månaderna. Totalt handlar det alltså om ett lönepåslag på 3,9 procent på 22 månader. Men enligt Unionens förhandlingsledning är förslaget inte mycket att hänga i julgranen - det är för lågt och för långt.

- Budet är oacceptabelt eftersom de föreslagna löneökningarna är alldeles för låga. Vi har därför sagt nej, kraftfullt och tydligt. Det finns inget som motiverar så låga nivåer när vi vet att svenska företag går bra trots oron i Europa. Vi tittar på börsanalyser, kvartalsrapporter och pratar med våra företrädare ute på industriföretagen och ser att de kommer att göra stora vinster nästa år, precis som i år. Det finns ett betydligt större löneutrymme i de svenska företagen och de lönekrav vi har lagt är väl avvägda och med möjlighet till reallöneökningar utan att inflationen stiger, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Fackens krav inför avtalsrörelsen var 3,7 procent på ett år. Unionens granskning av 250 börsbolag visar att 2011 blir ett bra år och att den positiva utvecklingen fortsätter under 2012 och 2013, inte minst vad gäller lönsamhet.

- Unionens förtroendevalda ser hur deras egna företag gör mångmiljardvinster. Då kan de självfallet inte acceptera att det inte finns pengar till rimliga löneökningar för dem som har arbetat ihop företagens vinster. Företagens resultat visar att det finns resurser både till ansvarsfulla löneökningar och till investeringar för framtiden, säger Cecilia Fahlberg.

Tycker du att ni står närmare ett avtal nu än för en månad sedan?
- Nej, det tycker jag inte, tvärtom. Arbetsgivaren har enträget målat upp den här krisen som ska komma. Men alla bedömare är överens om att svenska företag går bra. Det råder inte en situation som 2008-2009, men trots det får vi ett förslag som är ett slags krislöneökningsnivå. Det var mycket magert, säger Cecilia Fahlberg.

De opartiska ordförandena har varit inkopplade i förhandlingarna sedan den 1 november. Målsättningen är att nå ett nytt avtal till den 30 november då det gamla löper ut.

I onsdags överlämnade de opartiska ordförandena ett första förslag till avtal till industrins fack och arbetsgivarparter. Unionen, liksom övriga förbunden i Facken inom industrin:  Livs, IF Metall, GS och Sveriges Ingenjörer har sagt nej till avtalsförslaget.

Förhandlingarna mellan parterna och samtalen med de opartiska ordförandena kommer nu att fortsätta över helgen och de kommande tio dagarna som återstår.
- Vi kommer givetvis att göra allt vi kan för att få ett avtal på plats. Men det är ganska stora siffror som måste tas från arbetsgivarsidan, vi har en hel del diskussioner kvar, säger Cecilia Fahlberg.

De opartiska ordförandena kommer att lämna sitt slutförslag till parterna den 25 november.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.