Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO kräver fler pappadagar

Inför barndagar och utöka pappamånaderna. Det föreslår TCO i sitt nya program för jämställdhet.
Ola Rennstam Publicerad

TCO vill att antalet pappamånader, som pappan inte kan överlåta, ska utökas från dagens två till fyra. Det bör också införas "barndagar" som ska vara möjliga att ta ut som delar av dag tills barnet fyller sju. Dock högst 90 dagar per förälder och högst en dag i veckan. Barndagarna skulle ersätta de nuvarande garantidagarna och ersättas med 80 procent av lönen på samma sätt som i föräldrapenningen.

- Tanken är att detta ska minska den ojämställda fördelningen av deltidsarbetet under småbarnsåren, säger Ulrika Hagström, jämställdhetsansvarig på TCO, i ett pressmeddelande.

- Det är vanligt att kvinnor anpassar sina arbetstider efter familjens behov. Vi anser att den viktigaste frågan för ett jämställt arbetsliv är att förmå män att göra detsamma. Idag är det män med små barn som arbetar mest övertid av alla, med eller utan barn. 

Unionen välkomnar TCO:s förslag, men har själv valt en mindre konkret linje i frågan.
- Unionen ser den skeva fördelningen som ett problem, det är en bromskloss i jämställdheten i Sverige. Men vi jobbar på andra sätt, till exempel genom att premiera föräldravänliga arbetsplatser där man arbetar särskilt för att män ska ta ut föräldraledighet, säger Shadé Jalali Unionens likabehandlingsexpert.

Unionens kongress har beslutat att förbundet ska arbeta för "ett jämnare uttag" av föräldraledigheten mellan män och kvinnor. Exakt hur många månader som bör reserveras för papporna har man alltså valt att inte specificera.
- Det är intressant att TCO kommer med ett konkret förslag. Vi vet att när man reserverade dagar ledde det till att papporna började ta ut föräldraledighet, säger Shadé Jalali.

I TCO:s program för jämställdhet anges tre områden som huvudfrågor:

• Löneskillnader mellan könen

• Brister i arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken

• Livspusslet, att få balans mellan betalt och obetalt arbete

- Anställda inom kvinnodominerade yrken är felavlönade om man ser till den kunskap, de krav och det ansvar som de har. Det måste vara möjligt att höja sin lön i takt med högre kunskaper och större ansvar, oavsett om man jobbar inom ett mans- eller kvinnodominerat yrke, säger Ulrika Hagström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.