Rätten att slå larm om missförhållanden på sin arbetsplats är en demokratisk rättighet, men också viktigt för en bra arbetsmiljö. Trots det ser meddelarfriheten mycket olika ut beroende på vem man jobbar för.
Anställda i offentlig verksamhet har i dag, till skillnad från privatanställda, ett skydd mot att arbetsgivaren efterforskar källan till uppgifter som lämnas till medierna.
- I dag har två kollegor på samma offentligt finansierade arbetsplats helt olika möjligheter att slå larm bara för att den ena är anställd i ett privat bolag och den andra direkt av stat eller kommun, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.
TCO kräver nu att efterforsknings- och repressalieförbudet stärks så att samma regler gäller för alla arbetstagare i offentligt finansierad verksamhet.
Varför kräver ni inte att reglerna även omfattar privatanställda?
- Vi ser det här som ett första steg att utöka meddelarfriheten. Och det gäller även privata entreprenörer, alltså Unionens medlemmar, som går in och arbetar i verksamheter som är offentligt finansierade. Att skyddet är sämre där illustreras väldigt väl av det aktuella Caremafallet, säger TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär.
- Detta är ett etappmål. På sikt vill vi stärka yttrandefriheten över hela arbetsmarknaden, men vi tror att man måste göra det på lite olika sätt. Inom privat verksamhet är lojalitetsplikten mycket starkare och man måste göra andra överväganden som är kopplade till företagshemligheter innan man kan utöka meddelarskyddet även för ren privat verksamhet. Det handlar om flera olika lagar som måste ändras, så det finns ingen quickfix.
Organisationen vill även se ett starkare skydd för dem som har en särskilt utsatt situation som visstidsanställda och inhyrda arbetstagare.
- Anställningsskydd har en stor betydelse för att arbetstagare ska våga använda sin yttrandefrihet, men ett skydd mot uppsägning och avsked räcker inte. Den som slår larm om missförhållanden blir lätt syndabock. Ett särskilt skydd för de som använder sin yttrandefrihet krävs därför.
Kraven presenteras i en ny handbok om yttrandefrihet på jobbet, som släpps i dag.
- Syftet är att visa på vikten av yttrandefrihet och att ge konkret kunskap kring hur rättsreglerna ser ut. De som överväger att slå larm ska kunna gå in och se vilka regler gäller. Anledningen att vi ger ut boken är att det är en viktig fråga för TCO och våra förbund. Den senaste boken i ämnet kom ut 1999 och sedan dess har det hänt en del inom det rättsliga området, säger Ingemar Hamskär.