Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor bäst på frukost

Nästan alla anställda kvinnor över 51 år, 97 procent, äter frukost på morgonen. Det kan jämföras med att hela 13 procent av männen under 35 år hoppar över dagens första mål. Det visar en kartläggning som Previa har gjort.
Ola Rennstam Publicerad

En ordentlig frukost med müsli, gröt eller grovt bröd är en välkänd friskfaktor.
- För att hålla en jämn blodsockernivå fram till lunch bör man även ta en frukt eller något annat mellanmål under förmiddagen, säger Urban Svensson, företagsläkare på Previa.

Previas kartläggning, som omfattar 55 000 anställda runt om i Sverige, visar att kvinnor generellt sett är bättre än män på att äta frukost. Bara 4 procent av de anställda kvinnorna skippar dagens första mål, jämfört med 9 procent bland männen. Undersökningen visar även att äldre prioriterar frukosten i högre utsträckning än yngre. Bland anställda över 51 år är det bara 5 procent som inte äter frukost, jämfört med 10 procent av de anställda under 35 år.
- Frukosten lägger grunden för att vi ska orka med arbetsdagen. Eftersom frukosten har så tydligt samband med hur vi presterar bör arbetsgivare uppmuntra sina anställda att äta frukost, säger Urban Svensson.

Bäst på att äta frukost är invånarna i Halland.95 procent av hallänningarna prioriterar dagens första mål innan arbetet. I Norrlandslänen är det färre anställda som äter frukost än i resten av landet. Hela 15 procent av männen i Norrbotten och 14 procent av männen i Västerbotten hoppar över frukosten.

Fakta

Fyra tips för att
hinna äta frukost

1. Förbered dagen innan. Duka fram allt utom kylvaror redan på kvällen, då går det fortare att göra frukost när du har bråttom på morgonen.

2. Undvik tidskrävande valsituationer på morgonen. Lägg fram kläder och packa väskan kvällen innan, även för barnen.

3. Lägg dig i tid och gå upp tidigare. Det är inte så lockande att ställa väckarklockan tidigare, men när du blir effektivare på jobbet med frukost i magen blir belöningen att du kanske kan gå hem tidigare också.

4. Gör matsäck. Om du inte är sugen på mat tidigt på morgonen kan du göra matsäck kvällen innan och äta frukost på jobbet istället. Kanske några kollegor vill göra dig sällskap?
Källa: Previa

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.