- Undersökningen visar att det finns ett brett stöd hos allmänheten för att minska löneskillnaderna i Sverige, säger Peter Bardh, LO:s avtalssekretare.
LO har med hjälp av Statistiska centralbyrån intervjuat 4 500 löntagare som är medlemmar i LO, TCO och Saco men även de som inte är anslutna till facket.
Intervjupersonerna har fått ta ställning till vad de anser är rimliga löner inom tio olika yrken. Nio av dessa är typiska arbetar- och tjänstemannayrken, det tionde yrket är verkställande direktör.
Undersökningen visar att majoriteten tycker att löneskillnaderna är för stora men att det också är rimligt att det finns vissa skillnader. En läkare får tjäna ca 39 000 kr men för en kassörska anses en rimlig lön ligga runt 22 800 kr.
Men skillnaderna mellan rimliga löner och faktiska löner är stora. En läkare tjänar runt 52 800 kr, nästan 14 000 kr mer än vad de tillfrågade ansåg vara en rimlig läkarlön. Medellönen för en försäljningschef är 54 600 kr men en rimlig lön anses vara 35 700 kr.
När det kommer till arbetaryrken är situationen omvänd. I den gruppen tjänar många mindre är vad som anses vara rimligt. Ett vårdbiträde bör få 25 200 kr i månaden men i verkliga livet är genomsnittslönen nästan 4 000 kr mindre.
Den yrkesgrupp som spelar i en helt egen division är verkställande direktörer i större börsbolag. TCO- och Saco-medlemmar anser att de är värda en bra lön, runt 100 000 kronor i månaden. LO-medlemmen tycker att det borde räcka med 61 700 kr. Kvinnor har en mer återhållsam syn än män på vad som anses vara en rimlig lön för en Vd.
I verkligheten tjänar de mycket mer, nästan en miljon i månaden.
- Direktörer kräver att löntagare ska visa återhållsamhet i avtalsrörelsen men beviljar sig själva löner som saknar rimliga proportioner. De talar om ansvar och måttfullhet, men själva agerar de ansvarslöst och måttlöst, säger Peter Bardh.
En annan fråga som ställdes i undersökningen är om de som tjänar mest ska stödja låginkomsttagare eller om man ska försöka nå bästa möjliga resultat för den egna gruppen. Majoriteten, de återfinns främst bland LO-förbunden, tycker att de med välbetalda yrken ska stödja de som tjänar mindre. Men de är ganska många som tycker att det är viktigt att se om sitt eget hus och det gäller även LO-medlemmar där 31 procent är skeptiska till solidarisk lönepolitik.
Läs hela rapporten här